sourze.se

Gör det bästa av EMU

"Jag har inte gått med i EU och är fortfarande emot det, men tycker att har vi gått med i unionen, ska vi också gå med i valutasamarbetet."

Så säger min kloka socialistiska mor. När vi talar om EU och det kommande EMU-valet, i höst.

Hösten 1994, när vi gick med i EU, var jag inte speciellt insatt i projektet, och röstade – osjälvständigt – "ja" till EU.

Efter nio års medlemskap, har jag nu börjat se Sverige som det fega och passiva medlemslandet, som hela tiden låter sig toppstyras från Bryssel. Vi gnäller gärna över det, men är inte modiga nog att säga ifrån och påverka våra intressen, därnere. Därför får vi ha det som vi har det. Sålänge vi inte gör vår röst hörd, kan heller inte EU-elitisterna se, höra och förstå dom.

Nej, vad vi som medlemmar bör göra, är att trycka på mera för våra intressen och inte bara gnälla över fikabordet, som nu.

EMU-debatten är milt sagt splittrad till vänster om moderaterna. Det är retsamt för dom extrema EU-förespråkare, som vill ta oss med i unionen, till varje pris. Till och med så att dom undanhåller och förringar det faktum, att vi inte kan påverka politiskt den svenska ekonomin på samma sätt som idag, om vi går med. Men, vi kan påverka desto mera genom att vara uppkäftiga och frågvisa medlemmar.

Hos folkviljan verkar det, som om ett "nej", blir resultatet. Själv har jag inte bestämt mig för hur jag ska rösta, i september, men jag är trött på att den svenska kronan är så låg, jämförelsevis med dom övriga nordiska länderna. Som EMU-medlem, behöver vi kanske inte alltid ha låg inflation, för att få sälja våra produkter utomlands.

Jag vädjar också till alla er, som duktiga och röstar, i valet.

Ni som röstar "nej":
Om ja-sidan vinner tjura då inte efteråt. Var istället med och påverka så att samarbetet blir så lyckat som möjligt.

Till ja-sidan:
Ignorera inte när beslut fattas på toppnivå, hojta till och tänk på medborgarnas röst.

Medborgare från vänster till höger alliera er, så att valutasamarbetet gynnar de svenska intressena, så mycket som möjligt.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 27 feb 2003 14:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: