sourze.se
Artikelbild

Saddam är inte Irak

Replik till dem som svärtar kampen, ni vet vilka ni är.

Jag är hjärtligt trött på att folk, som av oförstånd eller kanske till och med illvilja, försöker svärta ner en kamp för freden och rätten till ett liv genom att påstå att varje gång man protesterar mot USA:s krigsplaner så slår man ett slag för Saddam. Detta är helt enkelt inte sant och ni vet om detta!

Jag vet hur det förebehåller sig, hur båda USA och Saddam försöker manipulera våra fredsprotester till att bygga upp en bild som passar det egna syftet. När Saddam hyllar fredsdemonstrationerna vill jag bara skrika tills jag spyr av frustration. När USA beskyller oss protestanter för att stötta Saddam infinner sig samma känsla. Sanningen är att vi protesterar för Irak, mot Saddam. Vi demonstrerar mot USA: s krigsplaner, men för FN:s inspektörer som har för jobb att avväpna och oskadliggöra Saddam Hussein. Saddam är helt enkelt inte Irak.

Krigsretoriken går som sådan att man säger att man skall anfalla Saddam och avsätta honom, man färgar världen rosa och pratar om demokratiska rättigheter, glädjeyra, säkerhet och inte minst frihet för den irakiska befolkningen. Detta är ju inte helt sant, man kan ju inte anfalla Saddam, man kommer att anfalla Irak. Det är svårt att tänka på friheter och rättigheter när amerikanska bomber faller på huvudet på en. Det är svårt att känna glädje när man begraver sitt döda spädbarn. För det är kanske just det som kommer att hända, USA kommer att anfalla Irak och då kommer civila att dö. Dessutom kommer Irak inte att se en skymt av demokrati förrän minst två år efter ett kommande krig, det är ju ingen hemlighet att USA vill installera en amerikansk general som ledare i Irak efter Saddam. Förklara då för mig var någonstans i detta som Irak skall känna glädje? Att en diktatur störtas för att ersättas med någon annan, en som ogillas lika mycket som Saddam...

Vissa använder argumentet att precisionsvapen kommer att minska de civila offren till ett minimum. Då undrar jag, vad är ett minimum? Tusentals döda människor som du och jag? Hundratals? Är det ett minimum när det är min faster, farbror eller farmor som dör? Gräver man djupare så behöver det inte ens vara civila som dör, den militära makten på båda sidor av konflikten består ju av helt vanliga kvinnor och män, deras död kommer att fördärva hela familjer. Det är obehagligt att tänka så och då passar det väl bra med att dölja sanningen bakom en genomskinlig fasad, man säger att vi skall anfalla djävulen Saddam, precis som om man endast kommer att kriga mot en person. Nej, påminner jag igen, man kommer att anfalla landet Irak och hela befolkningen kommer att ligga i farozonen.

Att själva kriget är ganska meningslöst är det många som vägrar inse. Irak utgör inget hot mot omvärlden, hade Irak utgjort ett hot så hade man mycket och ofta påmint omvärlden om detta. Som den före detta CIA-agenten sade i SVT: s Agenda, finns det ens ett land som Irak skulle våga röra? I Saudi-Arabien och Kuwait finns det över fyrtiotusen amerikanska soldater stationerade. Turkiet är ett land med hela NATO:s vikt i ryggen. Jordanien ligger farligt nära Israel och detta Israel har USA:s tyngd bakom sig. Dessutom tillåter inte Iraks vapenarsenal möjligheten för landet att fysiskt anfalla länder bortom grannländerna och dessa grannländer säger själva att de inte känner sig hotade av Saddam. Hotet är med andra artificiellt. Dessutom kan själva kriget mot Irak skapa ett hot som är långt mer farligt och kaotiskt. Det finns tusentals med potentiella terrorister världen runt som bara väntar på en anledning till att skapa totalkaos i västvärlden.

För att slippa en explosion av krutdurken Mellanöstern och ändå ha någon form av kontroll i Irak så anser jag att den bästa lösningen är FN:s närvaro i Irak. Med FN i landet minskar Saddams möjligheter avsevärt att utgöra en fara för båda den egna befolkningen såsom omvärlden. Tyvärr måste man för ännu en tid utstå Saddam, men å andra sidan har han funnits i över fyrtio år, varav den mesta tiden var det ingen som klagade på honom förutom den egna befolkningen och då ignorerades den. Låt oss inte förhasta oss, låt oss förbli demokratiska och förlita oss på majoriteten. Låt oss sluta följa efter USA:s svans.


Om författaren

Författare:
Naseer Alkhouri

Om artikeln

Publicerad: 19 feb 2003 09:22

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: