sourze.se

Miljönissarna gräver sin egen grav

Jag är utbildad ekolog/miljösamordnare, en utbildning jag tog examen på våren 2001.

Den 10/2 presenteras en artikel i Dagens Nyheter, att det är lönsammare att inte källsortera hushållsavfallen. Något jag inte gör och har ingen praktisk möjlighet till det, heller. Jag bor i en hyresrätt och kan inte kompostera det lilla köksavfall, som blir över.

Av ekonomiska skäl pantar jag aluminiumburkar och tänker efter hur mycket jag ska handla innan jag går till varuhuset, för att avgöra om jag klara mig med den plastpåse, jag tagit med hemifrån.

Av alla tvålar jag provat på, tycker jag bäst om Änglamark- glyceroltvål, som dessutom är biologiskt nedbrytbar. Jag köper den inte i första hand för att den är biologiskt nedbrytbar, utan för att den är mild och luktar gott.

Efter halva min studietid, insåg jag att villaägarnas hushållskompostering medför komplikationer, beroende på hur seriösa komposterarna är. Sköts komposten väl, det vill säga töms med jämna mellanrum och den goda mulljorden förbrukas konstant. Då kan komposteringen bli mycket lyckad. missköts komposten på grund av att den inte har tömts på ett år – eller längre – då uppfyller den inte sin funktion, i värsta fall blir den då ett miljöproblem. Varför?

Därför att den drar till sig råttor, som hittar en massa fynd i komposten.

Hur lyckad är den då?

I artikeln, "Bättre för miljön att inte källsortera", menar författarna att det är bättre och mer praktiskt att inte sortera hushållsavfall, som wellpapp, plast och glas. Jag sympatiserar med dom till 100 procent. Har länge anat att pappersortering är samhällsekonomiskt olönsam, samtidigt som källsortering stjäl dyrbar tid, på familjeekonomin. Miljövänliga produkter är oftast dyrare, därtill kostar källsorteringen en massa tid. Jag återvinner tidningar och använder slitna och fula t-shirts, som träningskläder för att slutligen tvättar sönder dom. Det anser jag vara miljömedvetet. Men, jag har inga skuldkänslor över att slänga hårdkartonger och glasburkar med dom vanliga soporna. Därför jag tror inte att all kompostjord, som kommer, från en kommunal kompostering av hushållsavfall, förbrukas i enlighet med visionen.

Ökade sopsortering, som blir bra och billig fjärrvärme åt hushållen, låter som ett mer jordnära och realistiskt förslag.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 17 feb 2003 11:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: