sourze.se

Heja Belgien i narkotikakriget

Land efter land inser hur destruktivt ett "krig" mot narkotikan är och hur fånigt det är med visioner om ett narkotikafritt samhälle.

Belgien har ändrat sina narkotikalagar. Underbart! Det måste kännas jobbigt idag för de som är för en mycket strikt narkotikapolitik i hela Europa, för inte mycket går deras väg idag.

Tolka mig inte fel. Att inte vilja att unga människor knarkar bort sina bästa år är i sig inte en ond idé. Vem vill inte alla sina medmänniskor väl egentligen? Men när detta välmenande går över i nåt slags hysterisk förbudsiver, då är det inte bra.

Alla nyare studier visar att myten om att cannabis är en inkörsport till tyngre droger är just en myt. Vårt förbud mot bruk av cannabis är helt orimligt.

Det steg som Belgien nu tagit är ett fantastiskt steg mot ett friare och tolerantare Europa.

Det som alltså har hänt är att de i Belgien avkriminaliserat bruk av cannabis. Man har rätt att ha 5 gram på sig för eget bruk och man har rätt att odla en planta. Det sistnämnda är intressant, det man gör är att ändra lagen för att slå undan fötterna på smugglingen från till exempel Marocko. Man säger att det är helt ok att odla sitt eget gräs. Då kommer man ju inte att stödja någon organiserad brottslighet, genialt!

Att röka på offentlig plats och i närvaro av minderåriga kommer dock fortsättningsvis vara olagligt och man kommer heller inte tolerera att man är ett störande element gentemot sina grannar.

Det här är något som Sverige borde ta en titt på och lära sig av. Denna förändring säger: Vad du gör hemma hos dig med dina vänner är din ensak, så länge du inte ställer till trubbel för de i din närhet.

Heja Belgien och andra humanistiska stater.


Om författaren

Författare:
Tommie Nygren

Om artikeln

Publicerad: 17 feb 2003 16:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: