sourze.se
Artikelbild

Silikonoffer - skyll er själva!

De som faller offer för oseriösa plastikkirurger, har de sig själva att skylla, eller kan någon annan få skulden?

Hur ofta är det numer, som man kan läsa om en kvinna i någon av kvällstidningarna vars bröst ramlat av efter en operation, antingen förstorande eller förminskande? Nu läste jag senast i en kvällstidning om en man som stämt sjukhuset då hans penisförstoringsoperation endast ledde till att snoppen blev mörk, mindre och förlorade känsligheten. Varför han opererade penis framgick inte, hans flickvän hävdar att den var "helt normal".

En kvinna berättar i Aftonbladet om att hennes bröst blev förstörda då kirurgen opererat in för stora implantat. En annan kvinna slutade inte röka efter en fettsugning vilket ledde till alla möjliga hemska komplikationer, allt grafiskt illustrerat med ruttnande bröstvårtor och köttiga, variga sår.

Vad handlar den här rapporteringen om egentligen? Vad vill kvällstidningarna? En sak de spelar på är rädsla. Man ska vara rädd för att operera sig, vilket också ger vid handen att de som tar risken får skylla sig själva. Sen är det lite freakshow, folk vill se äckliga bilder, men de här bilderna är ju inte på lik, så det är mer ok på något sätt, de har ju deformerat sig frivilligt så att säga.

Får de verkligen skylla sig själva då? Ja, alltså, jag skulle tänka mig för både en och två gånger innan jag la mig under kniven för att i teorin ge mig ett par centimeter längre och tjockare snopp. Nu kanske min käraste ägodel är fullt normal och jag kanske inte kan relatera till den desperation som dessa män känner, men ärligt, låter man någon, vem som helst, skära i snorren så har man sig själv att skylla. Ingen operation jag läst om gör det som man vill: gör snoppen längre naturligt. Snoppen blir alltså inte längre på riktigt, man lossar lite här och fyller på med lite fett där, vilket inte känns som det man egentligen vill inte jag då, nämligen ha samma snopp som idag fast större. Samma sak kvinnorna, de vill ju ha samma bröst som idag, fast större. Eller mindre.

Vad som gått alla dessa personer förbi och som plastikkirurgerna helst inte nämner, är att en operation ALLTID är mycket riskabel. Jag menar, man opererar ju inte folk till höger och vänster för vad skit som helst, eftersom det är riskabelt. Varför skulle då ett plastikkirurgiskt ingrepp vara någon som helst skillnad mot detta?

Nä, plastikkirurgbranschen är nog ganska oseriös och cynisk. Den lever på att folk känner sig otillräckliga och folks tro på att en yttre förändring ska leda till en inre, bäst uttryckt i en intervju med en ung tjej som opererat sig: "Ingenting hade ju förändrats, enda skillnaden var att jag hade stora bröst."

I Storbritannien alltså, hur stavas det? jag sökte på nätet och höll på att förlora förståndet efter ett par minuter såg jag en reklam för bröstförstoring på TV som var det mest obehagligt cyniska och manipulerande jag någonsin sett. Plastikkirurgens tagline var: "So you can be the woman you deserve to be".

Vi har alltså en massa aktörer som beter sig tvivelaktigt i den här soppan som bara växer för varje år fler och fler kvinnor förstorar sina bröst i Sverige, i tron om att ett par deciliter silikon kommer öka deras livskvalitet. Vi har plastikkirurgerna som helst ser att kvinnors självkänsla fortsätter att vara dålig in i 2000-talet. Vi har kvinnor och män som köper kirurgernas fagra tal som vore det ingenting och sen gnäller när det går upp för dem att ett riskfritt ingrepp inte existerar. Vi har media som nasar rädsla till höger och vänster i ett komplicerat förhållande där de säger att operationer är superfarliga och inget man ska göra, man ska vara nöjd med sin kropp samtidigt som de exponerar Robinson-Emma på varje sida så att unga tjejer ska förstå vad det krävs för att klara sig i underhållningsbranschen. Klara sig förresten, hur många tror att Emmas andra om det ens kommer en andra skiva kommer sälja ens tiotusen ex?

Till slut ger jag nog den hårdaste domen till individen. Tror man att en yttre förändring ska leda till en inre så är man faktiskt vilse. Kanske får vi skylla på individens föräldrar och media etc etc, men till slut måste man faktiskt ta på sig något ansvar själv.

Det är alltså inte fel att plastikoperera sig, det är inte det jag menar. Men att vakna efter ett tag, få en komplikation och hävda att man inte var medveten om riskerna framstår som lite korkat. Att inte sluta röka på läkares uppmaning efter en operation är korkat. Att tro att stora bröst equals lycka är korkat. Att tro att en större penis kan fås genom kirurgins hjälp är korkat.

Hellre liten och rapp än stor och slapp!


Om författaren

Författare:
Tommie Nygren

Om artikeln

Publicerad: 06 feb 2003 10:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: