sourze.se

Svensk lag som inte följs

Måste jag sitta i Pudas låda på Sergels torg för att få min rätt?

Jag en sambo som efter mer än 20 år inser att mitt förhållande är SÅ fel. Jag talar om för min sambo att jag har anmält mej till bostadsförmedlingens kö och vill flytta.
Han har mitt-i-livet-kris och vägrar lyssna. Jag bor i vardagsrummet som inte har dörr så jag kan stänga om mej när jag sover.

Det tar upp emot ett år innan jag får en lägenhet. Under denna tid träffar jag en man som inser att jag vill flytta ut och bo själv innan vi gör något av vårt förhållande och vi träffas inte alls under denna tid då jag sover i vardagsrummet i samma hus där min sambo bor. Min sambo har för övrigt dikterat et villkor för den som vill lämna; att aldrig träffa någon annan utan städa upp förhållandet för den andres skull. Jag har accepterat detta och ska flytta ut innan jag presenterar min eventuellt nye man för våra vuxna barn.

Min sambo lyckas ta sej in i min dator och läsa mina mail och han printar privata mail jag skrivit till min eventuellt nye man och ger dom till våra barn! Han gör vad han kan för att svartmåla mej och berättar en massa osanningar för våra barn.

Den dagen då jag flyttar ut ur vårt gemensamma hem så får jag inte ens använda en av tre gemensamt inköpta bilar för at flytta, då bilarna vi köpt tillsammans står i min sambos namn för at han har billigare försäkring än vad jag har.
Han får mej at sälja huset til honom under marknadspris bara för at han säjer att banken inte vill låta honom bo kvar med för höga amorteringar och inte vill jag sparka ut vårt yngsta barn som vill bo kvar i huset?

Jag skriver under och säljer huset för billigt, men ska han bo kvar och inte vill flytta så får jag offra något för mitt barns skull. Han tar sedan dörrnyckeln av mej med orden at du ska inget ha ifrån vårt hem för du ska bara bo borta i sex månader och sen komma tillbaka till mej, och tar någon i dej så har ett kriminellt namngivet gäng lovat att mörda dej och eventuell ny pojkvän för 25.000 per huvud.
Du kan aldrig gömma dej för mej. Han ringer mej dygnet om och jag drar ur jacket. Sitter rädd i en förortslägenhet utan möbler och med bara mina kläder.

Jag ber honom via telefon då han ringer att få åtminstone hälften ur vårt hem, hälften av det som finns dubbelt av, som kameror och tv och video. Han säjer att jag inget ska ha! Jag ber honom via e-mail, via ombud, han vägrar.
På mors dag skickar han en papperskasse med en använd fotfil ett öppnat paket med bomull och ett par trosor han hittat i en garderob.

Jag gör nu vad man ska göra den lagliga vägen. En advokat säjer at jag ska skicka et brev til tingsrätten och be att få vårt hem värderat och delat enligt sambolagen. Under tiden mår jag dåligt, jag är rädd. Jag sitter i lägenheten med nerdragna persienner, är bara ute då jag åker till och från jobbet. Jag är utbränd och rädd. Han har sett till att vårt yngsta barn inte ens besöker mej. Jag åker utomlands för att gå under jorden och slippa se mej om hela tiden.

Jag tror att rättvisan ska se till att jag åtminstone får fotoalbum med bilder på mina barn och hälften av vad som finns i huset. Tingsrätten utser en advokat som ska företräda oss båda. Den advokaten säjer at vårt hem är inte värt mer än 12000 kronor! Jag talar om at det inte kan vara rimligt efter att ha bott tillsammans i mer än 20 år!
Advokaten säjer då at det finns ingen rättshjälp för mej at få och vill jag inte dela på 12000 så ska jag inget ha!

Mitt ex som i dag sålt vårt gemensamma hus och fått 300000 kronor och behållit våra bilar och våra möbler och våra tv-apparater och videoapparater och alla skivor och foton fick dessutom gemensamt plastkort betalt och underhåll för en då 18-årig son!

Vad fick jag? En skuld till kronofogden för underhåll som växer med ränta!

Jag ville överklaga til tingsrätten och fick veta att jag skulle få samma advokat! Jag måste dessutom betala in en avgift till tingsrätten igen och dessutom betala 1000 kronor i arvode för det arbete advokaten INTE gjort! Jag bad advokatsamfundet om hjälp och fick till svar att jag måste betala även dom om jag vill ha hjälp! Jag har ingen lön, ingen a-kassa och inget socialbidrag!

Svensk rättvisa fungerar inte för jag fick aldrig rättshjälp som jag var berättigad til och jag fick inte mitt hem värderat av en värderingsman och en advokat som var så mossig att hon trodde att 12000 kronor var för ett helt hem! Till och med ett försäkringsbolag skulle ha gett mej åtminstone ett begagnat värde om cirka 100000 - 200000 kronor.

Jag bad justitiedepartementet om råd och hjälp, dom tar inte i enskilda fall och sa: visst har du rätt till rättshjälp! Men vem hjälper mej? Jag tog kontakt med några olika kvinnoorganisationer och fick till svar: vi hjälper bara invandrarkvinnor! Jag svensk som inte fick hjälp av svensk lag, min sambo, ej svensk, fick all hjälp i världen.

Jag har mailat flera tidningar och bett dom skriva om att svensk sambolag inte efterföljs, men ingen tidning hör av sej eller skriver om det. Min före detta sambo lovade i ett svagt ögonblick att betala skulden han sett till att jag fick hos fogde, han struntade sen i det.

Vem ger mej hjälp att indriva detta då jag har det på pränt? ingen! Var är Pudas låda?


Om författaren

Författare:
Suzanne Ek

Om artikeln

Publicerad: 02 feb 2003 11:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: