sourze.se

Typ sorg

Kortfilmsmanus till Manusfabriken som handlar om mötet mellan Patrik och Lena.

Kortfilmsmanus Titel: Typ sorg
Personer:

Lena - 37-årig kvinna, förskollärare

Patrik - 19-årig kille , går tredje året på naturprogrammet

Tid och plats:

Februari 2002, mildväder och blåst med grus på trottoarerna, kväll. Nästan hela filmen utspelar sig i en bil, relativt ny modell 2000 silvermetallic, sedan.

Handling:

• Lena står utanför sporthallen med bilen och väntar på sin sambo Erik. Han har bett henne att hämta honom efter träningen på gymet. Hon tittar på klockan ideligen, det dröjer. Utanför bilfönstret syns benen från alla människorna som går till eller ifrån sporthallen. Någon minut in i handlingen visar sig en ung kille Patrik, på andra sidan gatan. Lena iakttar honom till en början lite då och då sedan mer intensivt. Patrik verkar otålig och går av och an och tittar på sin mobiltelefon, för att kolla tiden. Han ringer inte. Patrik har lagt märke till Lena i bilen. Nu har hon väntat en halvtimme.

• Lena startar bilen , gör en u-sväng mitt på gatan och stannar bilen framför Patrik som backar en aning. Hon slänger upp dörren och frågar om han vill ha skjuts. Han kliver in och sätter sig bredvid henne och de åker iväg. En trevande dialog börjar. Patrik är först spänd men blir under färden lugnare och öppnare mot Lena. Samtalet kulminerar med att Patrik börjar gråta över sin mamma som dött nyligen.

Sista bilden på båda berättar att Patrik har fått förtroende för Lena som vän och han vill att Lena ska träffa hans pappa.

*

Scen 1:

Närbild på Lena. Hon sitter otåligt och väntar på sin sambo, Erik i bilen, utanför gymet. Hon suckar, tittar på klockan ideligen. Lenas armbandsklocka zoomas in med jämna mellanrum för det ska upplevas som tiden går trögt framåt. Hon vänder och vrider på sig när hon hör steg utanför på den blöta grusiga trottoaren,men Erik syns inte till. En minut in i handlingen visar sig den unge Patrik på andra sidan gatan. Han verkar också vänta på någon.Nu är bilden på de båda.Han kollar av tiden på sin mobil, men han använder den inte.Otåligheten kryper i de båda. Lena lyfter sin mobil,iakttar Patrik med nyfiken blick men lägger ifrån sig telefonen. Patrik tar på sig en mössa som han plockar ur träningsväskan.De ser varandra genom bilrutan. Nu har det gått en halvtimme.

Scen 2:

Lena: ilsket slänger hon ifrån sig mobilen i sätet bredvidNää, nu skiter jag i det här... hon startar bilen, gör en u-sväng och stannar bilen framför den unge Patrik,han ser förskräckt ut.

Lena: Du väntar på någon, eller hur? Patrik nickar Jag väntar också på någon, men de tycks inte komma. Hoppa in så kör jag dig hem.

Patrik: tvekande okey. Han hoppar in och stänger bildörren. Lena gör en rivstart. Patrik sätter på sig säkerhetsbältet.Han sneglar hela tiden på Lena och han sätter ner väskan i knät.

Lena: Jag heter Lena, och du?

Patrik: Patrik

Lena: Vart ska jag skjutsa sig?

Patrik: Jag bor ända borta i Ekeby, det är två mil, så det tar en stund att åka dit.

Lena: Inga problem, jag har hela kvällen på mig. Hon kör lugnt nu och ut ur stan, gatlyktorna blir färre.Leende mot Patrik. Jag skulle hämta min sambo efter träningen, men han kom inte. Det är inte första gången det händer.Jag litar inte på honom längre. Paus Sen fick jag se dig stå där och vänta... Det är väl bättre att skjutsa hem dig än att vänta förgäves på en opålitlig karl ? Närbild på båda. Lena ler mot Patrik och han svarar med ett avvaktande leende. Nu ställer han ner väskan på golvet som han tidigare hållit krampaktigt i knät. Verkar lättad.

Patrik: Jovisst.

Lena: Ja, jag jobbar som förskollärare på Kungsnäset och jag är tokig i teater och klassisk musik. Jag har inga barn och fram till idag har jag varit sambo med Erik. Och du då... vem är du?

Patrik:dröjande Jag går på Katedral, tredje året på natur. Vi har abiturientbal i maj och jag har varit och danstränat.Tyst, tvekande Pappa har nog glömt att han skulle hämta mig.

Lena: Jaså, har han mycket omkring sig eller?

Patrik: Typ Tystnar och biter sig i underläppen, som om han sagt för mycket.

Lena: Vadå, typ? Hon försöker fånga hans blick.

Patrik: Typ... sorg!

Lena: Sorg? Nu får hon ögonkontakt med honom

Patrik: Mamma dog dan före julafton.Han sväljer flera gånger och försöker hålla tårarna tillbaka, men det är omöjligt. Jag saknar henne så fruktansvärt.Han gråter och
samtidigt håller han händerna för ansiktet, gråten ökar. Lena tittar oroligt på pojken. Hon saktar ner och stannar bilen vid vägkanten. Stänger av motorn. Sitter tafatt en stund med händerna om ratten innan hon tvekande lägger ena armen över hans axlar och Patrik darrar av gråt. Hon håller om honom en lång stund, ingen säger något. Närbild på båda hela tiden.

Lena: släpper greppet en aning Förlåt att jag är så frågvis. Jag är så ledsen. Det måste vara fruktansvärt att mista någon som man älskar. paus Vad var det som hände?

Patrik: Cancer i levern.Patriks gråt avtar, han ser Lena i ögonen Det gick så fort. I midsomras var hon frisk.

Lena: Har du några syskon, eller är det bara pappa och du?

Patrik: Det är bara pappa och jag och jag kan inte prata med honom, då går han ännu mer in i sin sorg. Han är sjukskriven fortfarande från sitt jobb, han är brandman. Det ända han gör är att spela klassisk musik så det dånar, däremellan är det skrämmande tyst.

Lena: Har du ingen kompis du kan snacka med?

Patrik: Klart jag har kompisar, men dom går inte att snacka med dom om det här. Så fort jag nämner mamma blir de tysta eller börja prata om något annat.

Lena: De kanske är rädda och vet inte hur de ska hantera dig med din sorg. Men jag tror säkert att dom bryr sig om dig på sitt sätt.

Patrik: irriterad Men jag måste prata med något annars blir tokig!

Lena: med en öppen gest med händerna ler hon mot honom Du kan snacka med mig, när du vill. Patrik snyter sig ljudligt och båda brister ut i ett gemensamt skratt

Patrik: Bra, då säger vi det. Nu åker vi. Jag vill att du ska träffa min pappa. Närbild på deras ansikten, som visar deras överenskommelse. Lena startar bilen och de åker iväg.

Ny kameravinkel, enbart på bilen som försvinner bort

SLUT

Detta är ett bidrag till Sourze Kulturs och SFI:s Manusfabrik


Om författaren

Författare:
Lisbeth

Om artikeln

Publicerad: 31 jan 2003 10:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: