sourze.se

En Trevlig Svensk Tradition

Ett möte. Och vad som hände.

1. EXT - VÄLORDNAT VILLAOMRÅDE - VINTERDAG
Några villaägare skottar snö på sina garageuppfarter. En man sätter upp julgransbelysning i spaljén på sitt hus.


MARIA, 25 år, kommer gående i villaområdet. Hon är modernt klädd, hennes svarta hår är kortklippt och hon är snyggt sminkad runt de mörkbruna ögonen. Maria stannar vid ett av husen och tar fram sin kalender ur en portfölj, hon läser och tittar på numret på brevlådan, öppnar den den vitmålade grinden och går in.2. EXT - FRAMFÖR HUSET - VINTERDAG
Från baksidan av huset kommer rök, några sotflagor flyger i vinden och hamnar i snön. Ytterdörren står på vid gavel, Maria går upp för trappan men stannar på farstubron och ser sig omkring. Hon ringer på dörrklockan och ropar samtidigt in i huset.


Maria:
Hallå?! Är det någon hemma?


Då tittar EIVOR, 75 år, fram bakom husknuten. Hon har grått hår uppsatt i en perfekt svinrygg. Eivor är klädd i kappa och bär på en stor tom kartong. Hon går mot Maria och ser frågande på henne. Maria tar fram sin legitimation och visar den för Eivor.


Maria:
Hej, är du Eivor Mild? Jag heter Maria Johansson och kommer från Sifo. Vi bokade tid på telefon för två veckor sedan.


Eivor höjer något på ögonbrynen, men nickar och släpper in Maria.


3. INT - KÖK - DAG
Kvinnorna sätter sig vid köksbordet som är dukat med kaffekoppar på fat och ett kakfat i tre våningar fyllt med lussebullar och pepparkakor. Två ljus brinner i adventsljusstaken. Eivor studerar Maria när hon tar fram sina papper, pärmar och pennor ur portföljen och lägger på bordet.


Maria:
Det här är som sagt en attitydundersökning och dina svar kommer inte att kunna spåras till dig. Du får fyrtio frågor med olika svarsalternativ. Vissa svar ber jag dig gradera.


Eivor nickar. Hon tar ett försiktigt bett i en lussekatt.


Maria får syn på Eivors kylskåp och fastnar med blicken. Dörren är smockfull med kylskåpsmagneter. Svenska flaggor, vikingar och dalahästar. Några magneter har text: "JAK ER SÅ KLAD ATT JAK ER SVÄNSK" och "SISTA SVENSKEN TAR MED SIG FLAGGAN".


Maria vaknar till när Eivor sätter bullsmulor i halsen och börjar hosta. Maria intervjuar Eivor och antecknar svaren i sina papper. Frågorna berör allt från ekologisk mat till EMU. Eivor svarar trevande och fnissar lite generat. Maria får ibland hjälpa till, bland annat genom att pedagogiskt förklara vad ekologisk mat är. Eivor suckar tyst.


Maria:
Vilket parti skulle du rösta på om det vore val till riksdagen i dag? Nummer ett till sju är riksdagspartierna. Sedan finns några andra partier här som du ser. För partier som inte finns med väljer du tio: ANNAT och om du inte vet vilket parti så kryssar du nummer elva: VET EJ.Eivor:
Blatte!


Maria:
Förlåt?


Eivor:
Nummer tio, annat...


Maria:
Sa du blatte?


Eivor:
Nej, nej, jag sa: Annat.


Maria:
Men du SA blatte. Varför sa du så?


Eivor:
Du ÄR ju blatte, det märktes inte när du ringde.
Du är utlänning, Maria Johansson sa du,
men du ser ut som en arab.


Maria:
Mina föräldrar är från Colombia, om du bryr dig om det. Förresten så hette Jesu moder Maria.
Men hon är förstås också blatte.


Eivor: glatt
Såå, bli inte upprörd, lilla vän. Jag vill dig inget illa. Jag vill bara att du åker hem till Chile. Hälsa Pinochet, han är en bra man som vet hur man handskas med socialister.


Maria:
Hem? Jag är född här och svensk medborgare.


Eivor:
Katter som föds i ladugården blir inte kalvar för det.


Maria stirrar på Eivor. STEN, 80 år, kommer in köket och sätter sig vid bordet. Han är klädd i arbetskläder och är sotig i ansiktet.


Eivor:
Det här är Maria, hon säger att hon heter Johansson, men hon är inte svensk som du ser, hon är från Chile.


Maria irriterat:
COLOMBIA. Försök säga rätt om du ändå ska hålla på!Sten belåtet:
Så, nu var det klart! Allt är borta.


Eivor nickar och ser nöjd ut och smeker Sten ömt på armen.


Eivor:
Sten, raring, då måste du vila dig lite!


Eivor till Maria:
Sten har eldat upp vårt arkiv. Brev från partimedlemmar och trevliga fotografier från våra möten. Synd, men vi är gamla nu och papprena kan hamna i orätta händer när vi går bort.


Sten till Maria:
Vill hon ha påtår?


Eivor:
Hon blev lite upprörd när jag sa att hon skulle åka hem till Pinochet.


Sten fyller på Marias kopp, men hon märker inget. Hon stirrar på kylskåpet med alla magneter.


Det ringer på dörren.


Sten ropar:
Kom in bara allesammans, det är öppet.


Sten:
Nu kommer vårt lilla luciatåg från lekis.
De kommer varje år. En trevlig svensk tradition... Verkligen trevlig.


Från hallen hörs glada barnröster. Sten släcker taklampan, det blir mörkt i köket med undantag från adventsljusen på bordet. Barnen börjar sjunga "Natten går tunga fjät..." ute i hallen och skrider sakta in i köket och radar upp sig framför Eivor, Sten och Maria.


Den lilla lucian är kines, precis som en av tärnorna och en av stjärngossarna är svart, man ser bara hans vita linne och strutmössan i mörkret. Den lille pepparkaksgubben är rödhårig och fräknig.


När förskoläraren MAYRAM kommer in i köket - med slöja på huvudet - tappar Eivor sin lussekatt på golvet och tittar gapande på luciatåget. Maria reser sig och går ut ur köket utan att någon märker det. Från hallen hörs hur Maria smäller igen ytterdörren.


4. EXT - HUSTRAPPAN - DAG
Maria står utanför huset darrande av ilska och drar djupa andetag. Hon rotar i väskan och får fram en cigarett. När hon vrider på huvudet får hon syn på kransen som hänger på Eivors och Stens ytterdörr. Kransen är av granris - mitt i kransen hänger ett hakkors i mossa. Maria tar sin tändare och sätter eld på kransen som flammar till och börjar brinna häftigt.

SLUT.

Detta är ett bidrag till Sourze Kulturs och SFI:s Manusfabrik


Om författaren

Författare:
Erika Andersson

Om artikeln

Publicerad: 31 jan 2003 14:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: