sourze.se

Gör upp om skatterna!

Står utanför Göteborgs centralstation, det är söndag eftermiddag och jag väntar på tåget, hem. Då passerar en liten, liten, liten kortväxt man förbi mig, med sin hustru.

Jag känner igen honom, men har aldrig sett honom i verkligheten innan –det kan vara fel man – men jag är oftast 98 procentigt säker, då jag ser bekanta ansikten ute. Det är: vänsterpartiets Johan Lönnroth.

Jag har varit på fyra dagars kurs ute på Orust, och har varken velat eller offrat tid till att följa nyheterna. Men, tyvärr såg jag i en snutt, av tv-nyheterna i torsdags, att Gudrun Schyman gjort sig skyldig till ”skattefusk”, i form av ett ogiltigt avdrag i sin deklaration.

Vilken politiker har inte fuskat eller myglat, om inte med deklarationen så med andra saker där den privata girigheten tagit över?

Förr klagade och skattefuskade mest rika människor, eftersom dessa ”rika” människor inte längre domineras av adel eller dåtidens överklass, har dessa övergått till nutidens ”överklass”. Det vill säga dom som tjänar förbannat mycket mera, än vad deras representanter gör, politikerna. Dom pådillrar väljarna – medborgarna i gemene man – att dom är beroende av deras hjälp och politiska åtgärder.

Moderater framhäver förvisso, det individuella ansvaret, men jag vägrar tro att någon moderat riksdagsman skulle avsäga sig sitt politiska uppdrag, med hänsyn för sina ideologiska övertygelses skull. Det vill säga tron på att människan själv, av egen kraft, kan förbättra sin vardag, det är där politikernas egenintresse och maktbegär, kommer in.

Från dom socialistiska partierna och deras politiker hör man ideliga hyllningar till högskatte-samhället, Sverige.
Aldrig – eller ytterst sällan – något ifrågasättande av varför inte alla skattepengar räcker till det vi vill ha?
Trots att vi betalar bland världens högsta skatter.

Därför blir röda politiker mycket, tacksammare, att avslöja då dom skattefuskar eller begår misstag. Dom lever inte som dom lär.

Staten förlorar 100 miljarder kronor per år, på den svarta marknaden. Detta är ett ”moment 22”-beteende, som är både pinsamt och cyniskt. Om alla betalar dessa miljarder i skattebortfall, låt säga i motvilja – men istället för en hög skattedebatt i media – hade inte dessa höga skatter blivit så långvariga, som dom nu har blivit.

Vi hade även kunnat fimpa en del andra skatter, som dessutom inte går att trixa sig undan även om del, säkert, önskar att dom kunde det. Jag tänker på fastighet - och förmögenhetskatten, som slår hårdast mot den privata äganderätten.

Någon form av svart marknad, kommer alltid att finnas, vilket är en permanent protest från medborgarna och skattebetalarna. Låt gå för det också, men varför låta den vara illegal, varför inte istället legalisera den?

En skattefri zon, för företagare nyetablerade som etablerade, för konsumenter vad gäller köp, till exempel av hushållsnära tjänster, där de förlorade skatteintäkterna kommer staten till godo i ett andra skede. Genom momsintäkter från svartjobbarnas, extra konsumtion.

Det vore ett, avsevärt, mer jordnära förslag, till ett realistiskt skattesystem.

PS. Jag håller helt med Britt-Marie Mattson, från söndagens agenda, då hon påpekar att Gudrun Schyman, återigen blivit hårdare behandlad av media, jämfört med en manlig partiledare. Detta är något vi bör tänka på i fortsättningen, om vänsterpartiet förhoppningsvis får en kvinnlig partiledare, igen.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 29 jan 2003 14:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: