sourze.se

Alkohol

Alkohol är den i särklass farligaste, dödligaste och generellt mest jävliga drogen i vårt land.
Utan jämförelse.

Här på Sourze har det på sistone diskuterats en hel del hit och dit om droger. Här finns förbudsmaffian, som vill förbjuda allting, och sen finns låtgåmaffian, som vill släppa allting fritt. Och så har vi mittemellanmaffian som liksom inte tycker nånting häftigt. Och det är väl bra, med diskussioner. Men den värsta drogen av alla förbises med en smått imponerande naivitet.

Det har sagts flera gånger att en vuxen människa har rätt att göra vad hon vill så länge hon inte skadar någon annan. Och så är det ju. Om du VILL supa ihjäl dig så visst, kör hårt. Jag jobbar inom sjukvården och jag skulle nog inte vara riktigt så efterfrågad, eller ha riktigt sådana karriärmöjligheter om det inte vore för dig och dina många kompisar.

Men alkoholiserade eller alkoholpåverkade personer skadar, invalidiserar och dödar varje dag människor som inte dricker. Folk som råkar komma i vägen, trafikoffer, sambosar, äkta makar och barn i missbrukarhem. För att bara ta de mest uppenbara exemplen. Nu vet inte jag vad du tycker men jag tycker att det inte är OK. Det är fel när andra får ta konsekvenserna av dina handlingar. Alltså måste någon annan, det vill säga samhället, det vill säga staten, gå in och begränsa dessa dina handlingar. Om du inte dricker blir du mindre dum, helt enkelt, och kommer att orsaka mindre skada på tredje man.

Jag tycker att ovanstående är ett starkt argument för att vi alla, det vill säga samhället, det vill säga staten, har rätt att lägga oss i var, när och hur mycket du dricker. Vi skiter väl i dig men vi har rätt att skydda oss själva.

Nu tänker du säkert att det här gäller inte dig. Det är bara andra som inte har kontroll över sitt drickande. Och visst, med en 85-90 procents sannolikhet är det så. Eller för att ta ett exempel: om 100 glada teknologer festar sig genom Chalmers så kommer de allra flesta att kunna lägga av när och om de känner för det. Men 10-15 stycken fortsätter att festa sig genom livet. Vare sig de vill det eller inte. För några av dem kommer det att gå totalt åt fanders, men de flesta kan upprätthålla jobb, kanske till och med familj, och en snygg fasad. Och bakom den varierande grader av misär.

Poängen här är att en viss andel av befolkningen är rent fysiskt, genetiskt, oförmögen att stå emot alkoholberoendet. Det spelar ingen roll vad de vill, de super ändå. Det går inte att veta vilka av de där 100 teknologerna som kommer att åka dit. Bara att några kommer att göra det.

Och det är därför alkoholen är farligast. Den finns överallt, den är en del av vårt kulturarv, den släpper på smilbanden, dämpar ångesten, sorgen, hatet, saknaden eller vad det nu kan vara och väldigt många blir fast. Det finns flera hundra tusen alkisar i Sverige. Alla mår inte dåligt men många, många mår piss. Och får andra att må piss. Knarkandet är en baggis i jämförelse.

Jag tycker att om du gör något som du själv inte vill, och som du far illa av, så bör samhället göra åtminstone nånting för att hjälpa dig ur situationen och även minska riskerna för att du ska hamna i den överhuvudtaget. I synnerhet om du också riskerar att skada andra.

Nå, så vart leder detta? Hur hjälpt vill du bli? Helst så lite som möjligt... Och vem vill leva i en polisstat? Friheten är ju faktiskt värd ganska mycket. Några hundra invalidiserade tonåringar per år, kanske. Och ett par centrifugerade spädbarn.

Eller vad tycker du?


Om författaren

Författare:
Hugo Olsson

Om artikeln

Publicerad: 28 jan 2003 21:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: