sourze.se

"Höger" och "vänster" -kupperna

Det borgerliga etablissemanget tar varje tillfälle i akt att angripa den socialistiska revolutionära delen, kommunism.

Det är ingen nyhet. Liberala debattören från Per Ahlmark till, numera, Göran Skytte, slår med näbbar och klor mot de kommunistiska och vänstersocialistiska debattörerna.

Förra veckan gick svenska borgerligheten till angrepp mot Sveriges TelevisionSVT:s dokumentär Expedition Robinson. Orsaken: Nästa år planerar producenterna att spela in expedition på Kuba, en kommunistdiktatur.

Vänster utifrån socialdemokraterna, är det en ljum attityd. Några representanter säger sig inte gilla dokumentären, men har inga kommentarer till, att den eventuellt ska spelas in på kommunistisk ö, nästa år.

Ett flertal borgerliga företrädare antyder i Expressen att "detta är ännu en vridning vänsterut för SVT", det vill dom inte vara med att betala tv-licens för, och att det är cyniskt att spela in den i diktaturstat.

En moderat före detta toppolitiker påstår också att dokumentären uppmanar deltagarna till att mobba sina kamrater. Han kallar det därför "expedition mobbingson".

Det finns mycket i dokumentären som i vanliga människors ögon, betraktas som mobbing och pennalism.

Men vad är egentligen expeditionens syfte?

Jo, att testa alla deltagare hur länge dom orkar, leva under naturens lagar, fysiskt men allra mest psykiskt, samt att samarbeta med andra människor.

Om deltagare A inte hjälper till eller smiter undan, säger dom andra till honom eller henne. I värsta fall skäller dom ut personen. Det behöver inte var av ondska eller skamfullhet, det kan faktiskt vara en vädjan till mänsklig värdighet. Den som inte klarar av det, bör heller inte delta i expeditionen.

Det jag mest imponeras av när jag ser på dom djärva sökarna i tv är:
Vad många värdefulla insikter och vilken psykisk styrka dom måste samla på sig och kunna använda sedan i sitt vardagliga liv. Dom lär sig behärska konsten - som alltför många psykiskt svagsinta individer inte kan - att inte ta saker personligt.

Beträffande borgarnas utspel, som mycket påminner om den svenska vänsterns utspel, för tre år sedan - mot inspelningen på Kuba. Så säger jag:

Sluta upp med sådant där nödtorftigt tjafs. Det är inte mer att spela Fidel Castro i händerna än vad det var för tre år sedan. Då man från vänsterhåll uppmanade svenska skidturister att ställa in alla bokade resor till Österrike.

Varför?

Den konservative populistledaren och kostymfascisten Jörg Haiders parti, gjorde stora framgångar i det österrikiska valet.

Lika långsökt och tjafsigt eller hur?


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 22 jan 2003 15:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: