sourze.se

Så stoppar vi alla brott

Har ni hört den? Talkören som inför valet tävlade i vem som kunde trolla fram mest pengar till polisen?

Bo Lundgren skulle ha si många tusen fler poliser än idag, Göran skulle fixa fram några fler, bara vi la vår röst på rätt parti skulle dessa vänliga herrar skapa lag och ordning i vårt rike, från norr till söder, med det säkraste av recept: fler poliser.

Nu är inte jag en motståndare mot att vi har många och duktiga poliser. Kriminologen Jerzy Sarnecki har sagt i TV att man i princip inte kan ha för många poliser i ett land. Men är detta receptet för ett samhälle fritt från brott inget som någon lovat iof, men det borde vara en vision... egentligen?

Om vi har fler poliser borde de rimligen kunna jobba på fler fall och fler brottslingar ställas in för rätta. Om det nu är det som är det bästa för Sverige.

Men jag vet inte. Det känns som om något är fel. Är kedjan brott - polisutredning - rättegång - fängelse egentligen melodin? Tanken är att risken att åka fast ska avskräcka folk från att begå brott. Antingen så är risken att åka fast väldigt låg om man tittar anmälda brott / lagförda brott så är det väl ungefär 25 procent, beroende på brottstyp eller så är människan ganska orädd.

Ja, det är vi ju. Vi är ju inte rädda, vi är ju urbota korkade och har alltid varit det. Denna dumhet har gjort att vi vågade jaga mammutar och prata med flickor och annat som för arten framåt, den låter oss även helt bortse från risken att åka fast då vi tänker oss att begå brott.

Sen är det ju löjligt att tro att du och jag eller kanske bara jag avstår från att misshandla våra medmänniskor bara för att det är olagligt, troligare är att vi är bättre på att hantera våra aggressioner än de som faktiskt misshandlar någon.

Så hur stoppar vi alla brott? Ja, inte genom att stoppa brottslingar i fängelse i alla fall. Om det fungerade borde vi ju nu, efter ett par hundra års försöksverksamhet, ha kommit någon vart. Men det har vi inte. Det beror på det enkla faktum att vi stoppar människor i fängelse som redan begått brott. Det är alltså försent då vi stoppar dem i fängelse. De har redan mördat, misshandlat, våldtagit eller bara stulit. Det ända som händer är att vi tar bort en potentiell skattebetalare ur systemet och betalar dyra pengar för att förvara honom en begränsad tid. När tiden är slut ploppar vi ut honom i samhället igen och hoppas på turen, vi hoppas verkligen på att han inte ska begå ett nytt brott.

Vi har även fängelse som hämnd. Fantastisk hämnd, eller hur? "Vi stoppar dig i ett rum där du har dagstidning och TV och kontakt med omvärlden, tillgång till alla droger du kan vilja ha, hur känns det då?"

Hämnd är gammalmodigt, fängelse likaså. Saker som fått hundratals år på sig att bevisa sin nytta men inte lyckats bör nog inte få fler chanser.

Har jag egentligen ett recept på lösning, eller ska den här artikeln fortsätta i evighet?

Ja, jag har lite tankar. Vi måste avskaffa fängelse för så många brott som möjligt. Fotboja är det som gäller, personen kan då fortsätta arbeta och vara en produktiv del av vårt samhälle, samt betala skatt. Under tiden bör personen, beroende på brott, få olika former av vård för att han inte ska återfalla i brott. Om man till exempel misshandlat någon bör man gå en kurs i att hantera aggressioner samt få lära sig effekterna av sitt våld på sina medmänniskor genom att träffa offer etc.

För grövre brott är det svårare. Alltså, vi har ju alla anledning att vara rädda för mördare. Men de måste få vård och terapi så att de kan leva normala liv. Istället för två tragedier och förstörda liv vid ett mord måste vi skapa minst ett nytt liv, så att det spillda livet inte är helt bortkastat. Om en mördare bara låses in och inget mer händer, då har två personer försvunnit, helt i onödan.

Ytterligare en fördel av att vi använder fotboja så mycket som möjligt är att fångar inte bygger upp ett nätverk på fängelset av vänner, vänner som då fången kommer ut är de enda vänner han har kvar.

Många idéer som betraktades som sunda för hundra eller tvåhundra år sedan betraktas som total dårskap idag. Varför skulle just idén om fängelse vara gångbar fortfarande?

Sen, utöver det, så VET alla att det som gör att folk begår brott är arbetslöshet, social utslagning och brist på framtidstro. Ekonomisk tillväxt och resurser till skolan för att göra våra barn redo för livet kommer göra mer för att minska brottsligheten än 4000 nya poliser.


Om författaren

Författare:
Tommie Nygren

Om artikeln

Publicerad: 20 jan 2003 16:57

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: