sourze.se

Så blir du lycklig

Är du närvarande?

För ett tag sedan var det en artikel här vars huvudämne var något annat, men som också var inne på ämnet lycka/lycklig. Det låg och gnagde i bakhuvudet fram till det plötsligt dök upp.

Då jag kom hem och precis stigit innanför dörren kommer min katt, Freja, springande och småpratande emot mig. Då slår det mig. Där är lycka. En så enkel sak som att någon gillar att man kommer hem.

Det genererar nya funderingar och reflektioner. Vissa dagar är jag stressad då jag kommer hem och då går vi visserligen igenom den cirka fem minuter långa välkommen-hem-ritualen. Men jag är inte där, har tankarna på annat håll. Stress är alltså kontraproduktivt då det gäller att känna sig lycklig.

Undersökningar fastslår att vi aldrig har varit så stressade som nu. Vi skrattar också mycket mindre än vad vi gjorde för trettio år sedan. Ett annat intressant faktum är att det aldrig har sålts så många lyckopiller, som egentligen skulle heta slippa känna sig miserabel-piller. Sådana piller säljs i synnerhet till helt unga.

Vi kanske skulle lära oss att slappna av mer och lägga bort stressen innan vi byter plats från arbetet, eller motsvarande, och hemmet. Här är jag varm anhängare av de kontinentala dryckesvanorna. Efter jobbet går man till puben och tar sig några pilsner innan man går vidare och eventuellt handlar innan man går hem. Som en sorts mellanstation där man kopplar ner det som är viktigt vid jobbet och ställer om sig till den privata sfären. Ett annat alternativ är att man hittar en park och sätter sig den tid som man behöver för omställningen. Men allra vikigast är att man dels lär sig att stanna upp och känna efter "är jag stressad nu?" och dels att man lär sig ett bra sätta att skruva ner för stressen.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 14 jan 2003 15:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: