sourze.se

Checklista och sistaminutentips

Nu är det julafton igen. Det har det varit i 45 minuter och jag sitter med vattniga ögon och Internet är trasigt. Typiskt.

Många i min bekantskapskrets har bekänt att de ännu inte köpt klappar. Senast igår, måndag hörde jag detta. Oavsett om de lyckats tömma Lagerhaus och H&M på prylar till familj och vänner så kommer här mina allra allra sista minutenjulklappstips. Senare än såhär kan det knappast bli. Och nej, jag brukar inte skriva julklappsrim... det kanske märks..

● Snabbskivan
Ett blandband är alltid uppskattat, men måste oftast spelas in i realtid eller mer. En bränd skiva med bra musik går bra mycket fortare. Rippa några favoritlåtar och rita snabbt en omslagsbild i Photoshop och printa. På med lite omslagspapper och floffa in under granen. Klart!
Julklappsrimmet:
Nu för dig att återuppliva
Gamla hits med denna skiva


● Din lokala mataffär
Din mataffär har oanade resurser och dolda möjligheter! Exempelvis säljs nästan alltid billiga böcker framme vid kassan. Man kan till exempel springa ner på julaftonsmorgon och bygga ihop ett kit. Först ber du om en papplåda från lagret. Väl hemma floppar du folie runt hela lådan så den glänser fint. Sedan bestämmer du tema. Mottagaren kanske diggar djungeln. Släng i några bananer, papayor, en plastbongotrumma från leksaksavdelningen. En Tarzanserietidning och massor av Djungelvrålpåsar. Sätt på en fin etikett och ett blått band och saken är biff! Om någon är vegetarian kan man kompilera ett vegetariankit, det är väldigt enkelt. Ta inga djupfrysta varor bara det kan bli både blöttigt och äckligt.
Julklappsrimmet:
Här får du, det är ditt
Ditt alldeles egna vego-, djungel-, sex-, snickar-, whatever-kit!


● Fotocollage
Det här går alltid hem hos äldre släktingar som är lagda åt det lite sentimentala hållet. Om du är riktigt ego kan du söka igenom gamla fotoalbum på foton på dig själv, ett som bedårande bäbis, ett som söt femåring, ett som trotsig tonåring och så nu: så välvårdad och bra du är nu eller inte dom älskar dig ändå och arrangera fotona i en ram så att de kan se din utveckling. I mitten kan man alltid sätta ett kort på dig och dom för att riktigt frambringa den där tåren i skrynklig ögonvrå.
Julklappsrimmet:
En bild säger mer än ord
Till kära morfar från Tord
om du inte heter Tord så kan jag tyvärr inte hjälpa dig


● Presentkort
Det enda du behöver är lite snyggt papper, pennor och en idé om vad personen ifråga skulle bli glad över. Sedan gör du bara ett presentkort på det. Om det råkar vara en Ferrari kan det vara svårt, eller en resa till Månen. Kanske kan du då istället ge bort en tripp till Tekniska Museet eller en påse Ferraribilar... Men just presentkortets möjligheter är oändliga! Det kan vara ett klippkort på 10 valfria tjänster, eller ta disken i en månad. Det kan vara fotmassage varje söndagkväll till Star Trek eller fem timmars du-väljer-musik-i-bilen-på-semestern. Min favorit är dock att ge bort tid. I det stressade samhälle vi lever idag består det sociala umgänget ofta av en snabb fika eller lunch i förbifarten. Planera istället in en dag tillsammans då man inte har några andra plikter, inte behöver flänga runt och göra massa saker och där du står för allting under dagen alltså bra om det inte infattar mer än en videorulle och en pizza. Kanske hyra en film, loda i en park eller gå och bada. Huvudsaken är att man är tillsammans hela dagen utan att behöva göra några andra saker.
Julklappsrim:
Du är ej en liten lort
Här får du ett presentkort


● Till den förvirrade inte så omtyckta släktingen
Ett par sockor han haft i fem år funkar alltid. Eller schampoo. Prenumeration på Moderna Tider är rätt bitskt det också. Eller varför inte en Alladin-ask? Huvudsaken är att du inte anstränger dig, du kommer ändå bara få en burk pepparkakor igen.
Julklappsrim:
Här är en present till dig
Det är inte kokad sej


Det var allt för i år på klappfronten! Men jag hoppas ni haft lite framförhållning trots allt och köpt/gjort presenter lite tidigare. Men glöm inte: det är aldrig försent! Glädje innehåller konserveringsmedel och kan förvaras på burk hur länge som helst tills du kommer med ditt paket.

Slutligen, det kan bli lite förvirrat i julhettan och grisfrossan, ankorna i rutan och mormor i glöggkaret. Surfa in här då och kolla av mot checklistan att du verkligen hunnit med allting som ska klaras av!

Checklista för julaftonen

v Arton.nu:s julkalender - den spännande upplösningen!
v Risgrynsgröt till frukost
v Ta på fina kläder trots att du ska vara hemma hela dagen
v Äta pepparkakor
v Äta julbord
v Titta på Arne Weise som om du aldrig sett honom förut
v Skratta åt Kalle Anka fast du vill kräkas. Det är ju tradition
v Zappa till kabelteves tecknat istället, det är skojigare
v Bråka med din familj
v Äta pepparkakor
v Öppna och jämföra presenter i hemlighet
v Kallsvettas när dina julklappsrim tagna från arton.nu läses upp inför alla
v Försök fokusera på dina nya prylar fast du hellre vill..
v ..äta pepparkakor
v Karl-Bertil Jonsson!
v Samarin mot magknip
v Fnys åt Svensson, Svensson och det indoktrinerande SVT som försöker skapa traditioner där det nyss inte fanns. Bli illa berörd av din familj som sitter som klistrad vid rutan. Som om det vore Kalle Anka! Minst!
v Driv omkring och undra vad du ska göra, det är ju julafton. Man får egentligen inte göra nånting alls.
v Skölj ner pepparkakor med Samarin och glögg
v Spring skrikande in i ditt rum när det är dags att bygga pepparkakshus
v Titta på en svensk dokumentär om julen med farföräldrar
v Gå och lägg dig runt tio, lättad. Snart är det mellandagsrea.


Om författaren

Författare:
Kee Leong

Om artikeln

Publicerad: 24 dec 2002 11:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: