sourze.se

Det sjätte sinnet

Allt fler - lekmän såväl som vetenskapsmän - börjar erkänna en tillvaro som har fler demensioner än de vi kan uppfatta med våra fem sinnen.

Jag är religöst obunden till församling eller tro. Jag lever på mina egna normer och dömer ingen annan på grund av hans eller hennes tro. Men vad händer egentligen efter den här konkreta levnaden? Vissa påstår att det inte finns någon död, men jag vet inte vilken ställning jag ska ta. Men jag tror att det finns övernaturliga saker, sånt man bara inte kan förklara. Bara för att man inte kan se det, ta på det eller sätta ett namn på det behöver inte det betyda att det inte finns.

I mars 1968 gjorde professorn i fysik vid universitet i Moskva J.J. Terletski, i "Pravda" en tidning som inte godkänner vilken text som helst för publicering, följande uttalande:

"De telekinesifenomen, som Nelja Mihailova har fått tillstånd, gör på mig ett naturligt intryck. Är det kanske möjligt att det finns av såväl tyngdkraft som elektromagnetiska krafter oberoende energier PK, som förmår sätta föremål i rörelse? Det förefaller mig som om det kunde förhålla sig så."

Fru Mihailova har bland annat med tankekraft lyckats skilja en äggula från vitsidan och sedan återförenat dem igen, sägs det. Och detta ska ha skett under filminspelning och med många vittnen. Men sedan om detta "fenomen" faktiskt existerar kan man ju aldrig veta. Men bara tanken att varje människa kanske har en välgömd källa till något man bara kunde se i karaktärer som seriefigurer, känns väldigt otroligt och fjärran långt.

I Skandinavien följs denna forskning med stort intresse av bland andra fysikern Jens Tellefsen, som doktorerade vid Standford University och är biträdande professor i fysik vid Tekniska Högskolan i Stockholm. Enligt de fysiker, som har forskat i psykokinesi* och andra paranormala fenomen, är den moderna fysiken mycket mer komplicerad och mångförgrenad än man tror. Men vetenskapen har ännu inte i grund förmått klargöra vad till exempel elektricitet eller magnetism är.

Om en människa verkligen kan förflytta saker enbart med en stark vilja, utan att ens vidröra dem, vet jag inte. Men om, om det nu skulle vara så skulle det betyda att vi människor har mer krafter än vad man tidigare visste. Tänk om vi skulle tillbringa lika stor vilja och eftersträvan till att kunna ta del av den mentala förmåga vi kunde ha, som vi har när vi försöker förbättra vårt utseende, vilka krafter som skulle kunna skapas!

Ur boken "Det finns ingen död" skriven av Rauni-Leena Luukanen tas det upp att det faktiskt FINNS människor som kan gå på vatten och flytta föremål med bara tankar. Det är svårt att tro att det faktiskt finns, när man inte själv sett det med sina egna ögon. I Bibeln berättas att Jesus gick på vattnet. Fenomenet tycks självklart omöjligt. Men det tillhör de talrika berättelserna om parapsykiska fenomen som förekommer i Bibeln. Jag som själv inte har någon åsikt om Kristendomen tycker att det är ganska lustigt eftersom faktiskt denna religion är den mest utspridda och praktiserande. Att denna religion också har förkastat alla andra religioner som utövar magi läs häxjakterna förfaller sig ganska intressant.
Men sovjetiska forskare har dock funnit att då tidsströmmen genom materian förändras, minskas materians vikt. Enligt denna teori skulle ju faktiskt levitation som Jesus utövade genom att gå på vatten och betyder ungefär: svävande i tomma luften bli möjligt även i praktiken, inte bara som teoretiskt resonemang.

Hur mycket makt har människan egentligen? Kan vi kanske någon gång framöver utröna om detta fenomen är möjligt? Kan vi använda oss av denna mentala styrka, har vi någonsin kunnat det, eller är det en del av människans outnyttjade kunskap som generation efter generation kommer gå förlorad?

* Psykokinesi kallas det för om en människa genom koncentration av tankekraft kan få föremål att röra sig. Psykokinesi kallas ibland även för telekinesi.


Om författaren

Författare:
Johanna Pettersson

Om artikeln

Publicerad: 23 dec 2002 10:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: