sourze.se

Kvinna, man över liv och död

Avgörande ögonblick bestämde att just du skulle få leva.

Vem avgjorde att just du blev till och inte någon annan?

Den vackra mjuka, funktionsfulländade och dyrkade kvinnokroppen, till synes vek och hjälplös har i alla tider fascinerat. Hos män har den väckt beskyddarinstinkt samtidigt som längtan att behärska, tränga in i och genom barnets ögon få möta moderlighet, omsorg och värme. Genom att få se och känna de kvinnliga bröstens sinnliga dragningskraft är det röster från hans egen barndom som bredvid den sexuella söker samma tillfredställelse som dibarnet fick.
I hennes kropp växer nytt liv och hon avgör vilket av dem som ska få leva och vilket inte.

----

Finns det hos mannen en avundsjuka över att hon, trots den styrka han har, kan bestämma över liv och död? Han är i underläge när det gäller livets avgörande ögonblick innan det är fött. Han är skapt att försvara men makt som inte behärskas rätt utan byggs på söndring är alltid förr eller senare dödsdömd. I sin längtan att behärska gömmer han sin kvinna för andra mäns blickar, i endel kulturer, begränsar hennes frihet och håller henne som en andra klassens medborgare. I andra, vår kultur, exponeras hon nästan fritt.

Den man som inser att det är kvinnan som i huvudsak är nyckeln till ett samhälles utveckling har tagit steget bredvid henne och inte bakom eller framför.

----

Vem var du som inte blev? De egenskaper och begåvningar som avgjorde att du inte skulle få bli till finns dolda i tysta koder som väntar sin tid.

I tidiga mornar just innan brytningen till en ny dag hör jag röster med just de här orden. Jag var den som avgjorde och därför tar samtalet med den okända människan som alltid kommer att finnas inom mig aldrig slut.


Om författaren

Författare:
Solveig Sjöskog

Om artikeln

Publicerad: 19 dec 2002 09:00

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: