sourze.se

Schyman med flera

"Lantz vinstlott", lyder en rubrik i tidningen Sunt förnuft, skattebetalarnas förenings medlemsorgan.

Tidningen presenterar en artikel över, nya och gamla, riksdagsledamöters förmåner under tiden i riksdagen och den efter fullgjorda uppdrag.

Vänsterledaren Gudrun Schyman, gjorde enligt tidningen en "ekonomisk vinst", när hon för tre år sedan folkbokförde sig, på Österlen i Skåne.

Hon får, liksom alla andra riksdagsledamöter, ett gratis årskort hos SJ, för att ta sig till och från den hemort, där hon är folkbokförd på.

Precis samma förmån som Göran Persson värnade om att få behålla, flyga till och från sin ordinarie bostad i Malmö, för att han skulle ta jobbet som statsminister.

Sunt förnuft, uppger också att sådana som Yvonne Ruwaida mp, som inte redovisade alla taxiresor hon åkt, för riksdagens revisorer, kläms åt allt hårdare nu tack vare tuffare kontroller.

Vad tidningen glömde ta med är att även en annan riksdagsledamot –då moderat, numera Sverigedemokratisk kommunalpolitiker – Sten Andersson, avslöjades för att ha begått samma klantighet, just den tiden. Han uppmanades inte heller då, av sin partikamrat Mikael Odenberg, att avgå. Dock hade denne Odenberg vänligheten att uppmana Yvonne Ruwaida, till detta, i tv.

Tidningen skriver också om hur före detta Vpk-ledamoten, Inga Lantz blivit ekonomiskt oberoende i 20 år framåt, sedan hon avgick 1988 efter 15 år i riksdagen.

Lantz lär vara berättigad till ett arvode på 27 390 kronor, i månaden från riksdagen. Eftersom hon, vid sidan, också arbetar som journalist och fotograf, har hon därtill biinkomster på 50 000 kronor, om året.

Före detta riksdagsledamöter, slipper få sin inkomstgaranti reducerad, om dom tjänar under 108 000, om året.

Jag tycker inte på något sätt, det är fel att riksdagens ledamöter får sina resor, i tjänsten, betalda och ett årskort hos SJ – med skyldighet att utnyttja det för tjänsteresor.

Att riksdagen ersätter hyran, för de ledamöter som lyckas skaffa en lägenhet i Stockholm, upp till 4200 kronor i månaden, köper jag också. En skattepliktig kostnadsersättning på 3600 kronor i månaden, som ska täcka kostnader för bland annat sekreterarhjälp, tidningar, representationer och samtalsavgifter för mobiltelefon, kan jag också, gå med på.

Men den så kallade inkomstgaranti för att inte kalla fallskärm, efter avslutat riksdagsuppdrag, kan jag inte förstå, varför?

Det är helt korrekt att riksdagsledamöter som väljer att bo, på sin hemort, istället för att flytta till huvudstaden, får sina resor till och från hemmet betalda:
Därför att det är till viss del, deras tjänsteställe och ordinarie bostad, där dom utövar sin tjänst.

Men det mest beklagliga med detta system, och som jag tycker politikerna borde inse, är att dessa förmåner, ligger så avsevärt långt ifrån vanliga människors vardag. Dom riksdagsledamöterna skall representera.

Ökar missbruket av dessa förmåner, är det klart som korvspad att politikerföraktet också ökar. Men utnyttjas dessa förmåner helt enligt reglementet, då bör inga problem uppstå.

Det är bara att välja, kära riksdagsledamöter.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 18 dec 2002 09:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: