sourze.se

Kvinnan är ett sexobjekt

"Det blir kriget mellan tutt-lisorna och hälso-freaken."

Jag börjar bli så trött på folk som klagar på dagens modeller och att alla ska vara så "fruktansvärt smala". Alla som går omkring med storlek 36 har anorexia, och så är det bara! Och det är medias fel, visst är det?

Media påverkar oss alla, vissa mer andra mindre. Men är vi människor så svaga individer att vi måste springa till plastikkirurger när första rynkan ger sig till syna, eller när brösten hänger lite väl för mycket? Svaret är: ja!
Vi människor är så kallade mänskliga och föds därmed med brister, och är jag den enda som inte tycker det är konstigt om 18-åringar förvandlar brösten till två svullna ballonger eller om en 20-åring operar näsan för hon tycker den är för stor?

För mig är det här inget konstigt alls, det händer ju hela tiden och det skrivs i alla tidningar. Men det är lite sorgligt att det ska vara så, att vi inte uppskattar det intellektuella lika mycket längre. Men det är vår egna fria vilja att behaga oss hur vi vill. Det är ingen som står med en pistol mot vårat huvud och tvingar oss att ta ett lån och sen gå till kirurgen. Så är det inte dags att sluta tycka så synd om oss? Vi kan säga nej.

Man kan fråga sig varför det är kvinnan som står för majoriteten av alla skönhetsoperationer. Den enkla slutsatsen måste vara att det är vi som är mer utseendefixerade. Visst kan det stämma att det oftast är kvinnor som framställs som sexobjekt. Men allt vi gör för att bli vackrare måste betyda någonting. Bantning, sminkning, plastikoperationer, hårborttagning, manikyr och så vidare. Listan kan göras lång. Även om jag själv tycker att det känns motbjudande att säga det så måste jag krypa till korset och erkänna. Vi kvinnor vill framstå som sexiga och vi vill få uppmärksamhet. Vi vill vara åtråvärda. Vi vill vara sexobjekt helt enkelt. Det betyder inte att vi är "lösaktiga" eller att killar har rätt att klämma en på rumpan. Men vi vill ha bekräftelse och gärna vara i männens heta drömmar.

I alla tider har skönhetsideal funnits. Media har bara hjälp oss att uttrycka dem. Om 2000-talets generation har fått för mycket och nu istället vill vända på flugan, så kan man bara konstantera att det kommer bli svårt. Det blir ett krigsfällt mellan tutt-lisorna och hälso-freaken.


Om författaren

Författare:
Johanna Pettersson

Om artikeln

Publicerad: 16 dec 2002 18:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: