Fåglar som kämpar för sina liv. Fiskare som med enkla medel försöker rensa stränder och blockera oljans väg mot kusten.
Jag förstår den ilskan som växer sig allt starkare i Spanien efter oljekatastrofen, den värsta i Europa på senare år. Demonstrationerna sprider sig, både mot sjöfartsregler som tillåter gamla bekvämlighetsflaggade oljetankers att segla och mot vad många tycker har varit en dåligt agerande av spanska myndigheter när katastrofen väl var ett faktum.
Det är inte precis första gången det händer och ändå upplever jag det så. Lär man sig aldrig från de tidigare olyckorna? Ett steg i rätt riktning är trots allt svartlistningen av de fartyg som struntar i säkerhetskraven. Men det är en liten tröst nu när oljetankern ligger där på 3 500 metes djup. Myndigheterna hoppas att de 60 000 ton olja som finns kvar ombord på tankern när den sjönk 25 mil från kusten för två veckor sedan, ska ha stelnat i kylan, men experterna tror dock att vraket fortfarande läcker.
Den drabbade regionen, i synnerhet den södra delen av kusten runt Kap Finisterre, är en av världens största producenter av musslor och andra skaldjur. Fisket och musselodlingarna utgör den lokala ekonomiska livlinan. Enligt La Corunas lokaltidning hotar nu också en ännu större katastrof. Huvuddelen av det stora oljeutsläppet - ett flera kilometer långt bälte med 11 000 ton giftig högsvavelhaltig olja - flyter allt närmare stränderna på den så kallade Dödens kust. En fiskare från la Coruna liknar scenariot vid att vakna från en mardröm bara för att konstatera att den andra akten håller på att börja. Många galicier menar nu att det enda som återstår är att be till Gud - och protestera mot myndigheterna.
Oljeutvinningen omsätter enorma pengar. Visst borde man kunna avvara lite av de pengarna på de eftersatta fartygen så att hotet om nya oljekatastrofer minimeras. Jag hoppas och tror att den kraftiga debatt som blossat upp kring katastrofen i Spanien och övriga Europa ska vara en väckarklocka till de berörda parterna, så att de verkligen tar sig an problemet och ser till att skapa bättre förutsättningar kring oljehanteringen. På så sätt kan nya katastrofer som den i Spanien kanske förhindras. Visst är oljan viktig, men till vilket pris och på vems bekostnad?
Källa: Norra Västerbotten
Av Tony Hällkvist 08 dec 2002 14:04 |
Författare:
Tony Hällkvist
Publicerad: 08 dec 2002 14:04
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå