sourze.se

Lagligt att råna bank

Om jag är stressad, om jag känner mig hotad, då får jag göra vad fan jag vill.

Igår kom så domen för de farbröder blå som hade funnit det lämpligt att låta fredliga demonstranter lukta på marken på vilken Schillerska gymnasiet hade uppförts. För de glåpord, för det obehag, för den stress, för den rädsla polisen utsatte ungdomarna för blev domen - ingen alls.

Hur kunde det bli så? Jo, polisen var stressad av en hotbild. De fruktade för sina liv där på skolgården. Då gjorde det alltså ingenting. De hade "inte gjort sig skyldiga till något brott", som advokat Leif Silbersky uttryckte det i SVT i morse. Inte skyldiga till något brott? Jag satte frukostgröten i vrångstrupen och frustade kaffe genom näsborrarna när jag hörde Sylberskis ord. Jag var förvisso aldrig själv på plats, men min uppfattning är den att poliser och demonstranter behandlas långt i från lika i det rättsliga efterspelet.

Någon av de markliggande vid Schillerska vågade inte röra på sig. Personen i fråga ville springa därifrån, men var rädd för att polisen skulle skjuta henne om hon så gjorde. Men eftersom hon fruktade för sitt liv hade hon lätt kunnat rest sig upp, slagit ner en av de lagupprätthållande och kvickt ilat därifrån. Utan att straffas. Hon hade kunnat ta någons pistol och hotat med att skjuta någon av poliserna om hon inte fick löpa från platsen. Utan att straffas. Hon hade kunnat tvinga ner poliserna på marken, skrika fula ord till dem, trycka upp dem mot väggen - utan att göra sig skyldig till något brott, eftersom hon var stressad och fruktade för sitt liv.

Är det slutsatsen man kan dra av den uteblivande domen? Då tänker jag snarast möjligast strula till det med a-kassan, skaffa mig saftiga betalningsanmärkningar, tvingas fuska i deklerationen och hamna i rejäla ekonomiska trångomål så jag kan känna mig stressad och börja frukta för min framtida fortlevnad. För då är det tydligen fritt fram att springa in på närmsta bank och under pistolhot tvinga ner personalen på golvet utan att på något sätt göra mig skyldig till något brott. Kanske kan jag få med mig lite kosing ut därfrån också.

Ja, tamejfan, jag ska nog råna mig en bank. Bara jag upplever att jag är tillräckligt stressad och hotad. Då kan jag göra allt!


Om författaren

Författare:
Arvid Jurjaks

Om artikeln

Publicerad: 03 dec 2002 18:25

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: