sourze.se

Gulliga svampmoln

Det sägs att vinnaren skriver historien, om detta stämmer, har historien skrivits av idioter - för bara idioter kan tro att de har vunnit ett krig.

För mig är höjden av absurditet det faktum att en världsledare anser sig ha rätt i en sakfråga och därmed fullmakt att sända ungdomar i krig. Han anser sig handla efter folkets vilja eftersom han faktiskt blev folkvald - om detta hände genom demokratiska eller diktaturiska former spelar mindre roll. Ledare hatar att stå ensamma och bygger därför upp deras retorik på att de gestaltar antagligen folkets vilja eller Guds vilja.

-----
B-52:an beordras upp i luften, dess flykt påminner om en humlas. Den är på väg mot dess viktigaste mål.
-----

I dagens jämlika samhälle har både unga män och kvinnor lika rätt till att dö. På krigsfältet mognar de inte, de bygger inte upp en stark karaktär, de visar inte mod och inte heller blir de hjältar. På krigsfältet lär de sig att bli hundar som lyder husses minsta vink. De unga som klarar sig levande kommer aldrig att se på världen på samma sätt igen. Livet förlorar sina färger för att ersättas av ett grått töcken.

-----
Det knastrar i radion, piloten torkar av svett från pannan, han har aldrig varit så koncentrerad och så rädd tidigare.
-----

Nationens ledare, den som sände dem i detta krig, sätter sig framför TV-kameran för att läsa upp hyllningstal. Det är inte samma kvinnor och män som idag återvänder, nej, det är hjältar som återvänder. Gud bevare dem. Låt oss välkommna dem med de största festligheterna i vår tid. Krigsveteranerna drunkar i absurditeten, att man firar att de har dödat männikor. Vissa vänder sig till droger för att klara av det vardagliga livet, andra vänder sig till psykologin, vissa klarar inte av vardagen alls. Andra återvänder till krigsfälten för att de vet att det är bara där de hör hemma nu.

-----
Mål i sikte, en storstad, tre miljoner invånare, piloten tycker synd om dem men koncentrerar sig på den stora bilden. Idag kan han avsluta kriget genom att utrota fiendens militära stab.
-----

Missförstå mig inte nu, krig som har varit kan jag inte ändra på, inte heller kommande krig. Vad vi behöver är en total omskapande av vår karaktär, endast då kommer folk att tycka att fred är ett vackert ord och inte som nu, en dröm eller ännu värre, något att håna.

-----
Ordern kommer, klart och tydligt, inget knaster i radio nu tänker pilotet frånvarande. Bomben faller.
-----

Det finns de som säger att krig är nödvändigt, att konflikter är en del av den mänskliga naturen. Vi har utrotat och undertryckt så mycket annat av vår mänskliga natur, varför kan vi inte utrota krig också?

Krig är massvåldtäkt av psyke. Massvåldtäkt av kvinnor, barn, män, land, djur och natur. Massvåldtäkt av civilisationen.

-----
Ett starkt ljusken, som om Gud vandrade på denna jord, tänker piloten. Ett stark tordön, som om Gud talade till oss, tänker piloten. Tystnad, som om Gud lämnade oss, tänker den troende piloten och gråter. Allt som är kvar är ett svampmoln, ett ganska gulligt jordfärgat svampmoln.
-----


Om författaren

Författare:
Naseer Alkhouri

Om artikeln

Publicerad: 02 dec 2002 18:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: