sourze.se

När EU-egenintresset styr

Vart har den gamla moralen tagit vägen hos politiska makthavare?

En statsvetare specialiserad inom etik antyder efter bistånd och migrationsministern öppna tal i tv, att vi kommer att få se liknande EU-historier framöver.

Visst blev det så, 2-3 dagar dröjde det bara innan en kvällstidning avslöjar vilken gräddfil som väntar
EU–tjänstemännen med början nästa år. Riksdagen har i år beslutat om en lag som gör att tjänstemännen i Bryssel kan placera sina pensionspengar enligt ett EU-system och därmed få cirka tio procentenheter lägre skatt. Det gäller ett 1000-tal tjänstemän som samtliga har en årsinkomst över en halv miljon kronor och har arbetat där sedan 1995.

Det som får mig som kritisk EU-anhängare att lyfta på ögonbrynen, är att ett av dom två partier som reserverat sig är det EU-vänliga Moderaterna, det andra centerpartiet. Dom två traditionella EU-motståndarna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har uppenbarligen inte sagt ett ljud om förslaget. Inte heller Det Stora Partiet, som av vana hävdar att det är en myt att förmögenheter och skatteintäkter flyter utomlands. Undrar om den socialdemokratiska EU-generaldirektören Allan Larsson tidigare finansminister håller fast vid detta motto?

Till och med EU-tjänstemän väljer att skatterevoltera, dock i det tysta som alla topp-politiker, speciellt dom röda, gör.

Detta avslöjar, återigen, för mig vad det är politik handlar om: kampen mellan olika intressen, vilket förvisso är på gott och ont. Det onda är den alltmer synliga och utbredda dubbelmoral och förljugenheten bland makthavarna.

Nu har egenintresset kommit till dom tjänstemän vars uppgift är att verkställa det som är, eller var, den goda tanken med den Europeiska Unionen. Som EU-anhängare – än så länge – väntar jag med spänning på att få se hur dom agerar för att få tidigare EU-optimister och dom andra väljarna att röstar för ett EMU-medlemskap. Det handlar nog ganska mycket om att föregå med gott exempel.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 17 nov 2002 12:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: