sourze.se

Låt oss måla upp visioner

Framtiden skapas av dig och mig.

Slår man upp ordet ”vision” uppges betydelsen ”syn” eller ”uppenbarelse”, vilket ger en målande beskrivning av vad detta inlägg kommer att ta upp. I en tillvaro där de politiska ideologierna har suddats ut och blivit en odefinierbar blandning som kortsiktigt strävar efter folkets röster i form av att lyfta fram det som är negativt hos de andra partierna, är tydliga visioner det som kan hjälpa till att sätta riktmärket för vad man vill uppnå. Där rädslan inför framtiden är en effekt av allt våld och all egoism som tycks breda ut sig i samhället, kan en positiv vision vara botmedlet.

För att ge några exempel på en visions kraft kan vi titta på ytterligheter som Hitlers vision om ett rike och en ras eller Frälsningsarméns 100-åriga vision om att hjälpa fattiga och utslagna. Det är visioner som, genom sin uttalade tydlighet, fått tiotusentals anhängare att sträva åt samma håll. Utan att i detta läget värdera visionens innehåll så är gemensamt för de båda att de har satt en tydligt bild av hur framtiden ska manifestera sig, och de visar på det faktum att det är enklare att välja och följa något som är synliggjort och uttryckt i jakande termer.

Flera nationers inflytande och betydelse för sig själva och sin omvärld är resultatet av en grundlagd vision, uttalad av ledarna och genomförda av folket, oavsett om den är vad vi skulle definiera som en ”bra” eller en ”dålig” vision. Visionen beskriver ett önskvärt tillstånd och kopplat till ledning, ansträngning och uthållighet kan de bli förverkligade.

I ovanstående resonemang ligger en del av förklaringen till varför nynazism, huliganism och den organiserade brottsligheten med gängbildningar fortfarande breder ut sig och får anhängare. De talar ofta i termer om vad man vill uppnå och i all sin strävan är det det som blir drivkraften i allt man gör för att uppnå sina visioner. När det ska till en positiv vision används ofta termer som ”mot”, ”anti” eller ”icke”, och vill man ge ett alternativ till det som skadar, kränker och utnyttjar människor så är man inte alltid lika tydlig.

För ett tag sedan såg jag en dokumentär på TV som handlade om några unga tjejer som ville skapa ett alternativ till den kvinnosyn som porrindustrin för med sig. Deras engagemang var rörande och de ville verkligen göra en skillnad för en sundare kvinnosyn och lyckades bra med det, men deras alternativ bar på orden ”Krossa porren!”.

Krossa porren kan aldrig bli ett alternativ till porrindustrins fortsatta spridning av sin kvinnosyn, däremot kan effekten av en tydligt uttalad vision i jakande termer få som resultat att porren krossas. Ord som kärlek, respekt, empati, förståelse, medmänsklighet, jämlikhet, frihet och omtanke skulle alla kunna ingå i en positivt uttalad vision för tjejerna att identifiera sin önskan med.

En människa eller förening som är mot någonting styrs ofta utifrån starka känslobindningar som kan innehålla vrede och ilska ”Nu får det vara nog!” och det är en kraft som kan försätta berg, men tänk om den kraften istället kunde riktas mot vad man vill uppnå, vad man vill se.

Det går aldrig komma ifrån att ett problem kan tyckas enklare inte lättare att ta itu med eftersom det är synligt och påtagligt. Det gör att jag vet vart jag ska rikta min kraft, det motiverar mig och det uppmanar mig till handling. Men på precis samma sätt fungerar en tydlig vision av positiv karaktär, det enda kruxet kan väl vara att jag själv måste bestämma vad som ska ingå i min vision. Och just därför är det viktigt att vi börjar måla upp visioner som leder oss i riktning mot vad vi vill uppnå, vart vi vill komma, istället för vad vi inte vill.

Vi är framtiden, varenda en av oss, och om vi ska leva där så är det upp till oss att skapa framtiden. Positiva bilder att hänga upp framtiden på kommer koppla de ansträngningar jag gör idag med en morgondag, då blir det jag gör meningsfullt. Vision är en syn eller uppenbarelse, men kopplat till handling och övertygelse kan den också innehålla en verklighet som vi besitter makten att bestämma. Egoism och terror eller medkänsla och frihet, valet är lika självklart som det är vårt.


Om författaren

Författare:
Per Poulsen

Om artikeln

Publicerad: 11 nov 2002 16:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: