sourze.se

Jämlikhet?

Börjar inte jämställdhets/jämlikhets-debatten bli för extrem. Vad vill vi uppnå? Vart vill vi komma?
Det kanske är dags att öppna ögonen.

Är det inte dags att lyfta diskussionen en dimension? För tillfället ser jag en fara i dagens jämlik/jämställdhets debatt.

För mig betyder jämlik, att människor oavsett kön, ras eller religion behandlas lika. Det betyder inte för mig, alltså att jämlikhet är rättvisa in absurdum.

Det vill säga att om Pelle har ett par blåa sockar så måste även Lina ha det. Egentligen gillar hon inte blåa sockar, men det skall ju vara rättvist. Jag ser en fara i detta. Vi anar ett problem, vilket är helt uppenbart, att kvinnan ända sedan antikens dagar har haft generellt sett en ogynsam position i samhället. Men löser vi detta genom att tillämpa kvotering?

Jag vill här ge ett exempel:
BilKod är ett företag fiktivt som arbetar med att utveckla mjukvara till bilar. Ett yrke som mycket väl kan betecknas som "manligt". BilKod söker en ny programmerare. I annonsen skriver man att man gärna ser kvinnliga sökande, för som man säger: "Vi har mycket få män på kontoret."
Detta är ingen överdrift, BilKod har för närvarande 100 anställda, varav endast 2 är kvinnor.

Nu börjar ansökningarna strömma in. Personalansvarig räknar till 100 sökande. Det är nu problemet uppstår. Av de 100 sökande är endast 5 kvinnor.

Hur kan det komma sig?

Hur skall man göra en rättvis/jämlik tillsättning av tjänsten? För sannolikheten är ju större att den mest kompetente finns inom de 95 procent som utgörs av män. Det är här jag vill att man höjer nivån på debatten. Se alla sökande som människor. Låt den mest lämpade, både kompetensmässigt och socialt, få platsen. Oavsett om denne är man eller kvinna, svart eller vit, muslim eller kristen. Detta är jämlikhet mina damer och herrar.

Nu till frågan jag ställde tidigare:
Hur kan det komma sig att endast 5 av de 100 sökande är kvinnor?
Svaret är enkelt.

Till tekniksektorn är det fler män än kvinnor som söker sig. För att öka antalet kvinnor måste man se till att fler kvinnor söker dessa utbildningar vid universitet och högskolor.

Man löser det inte genom att kvotera vid tjänstetillsättningar. Detta är inte jämlikhet!

Här följer ett citat jag hörde på radion strax efter valet:
"Av mp:s 17 mandat innehas 13 av kvinnor. Kd däremot är partiet med flest män, där endast en tredjedel är kvinnor."
!!!!!!!!!!!!!!!!!!?????????
Jämlikhet - my ass!

En enkel procenträkning ger vid handen att mp:s kvinnor utgör över 50 procent av partiets riksdagsplatser. Att männen hamnat i minoritet fäster man dock ingen notis vid. Kd däremot har ju endast 33 procent kvinnor. I detta parti råder uppenbarligen ingen jämlikhet! Vart är vi på väg?

Om detta skall fortsätta kommer allt att bli 50/50.
Är det bra?
Är det jämlikt?

Ännu ett citat, denna gång av en framstående kvinnlig socialdemokrat, angående att Göran Persson skulle ombilda sin regering:
"För att visa att vi menar allvar i jämlikhetsfrågan skall hälften av regeringen vara kvinnor."

Vad är det för snack!
Jämlikhet - my ass!
Skall inte en regeringsmedlem tillsättas på grundval av dennes kompetens, inte kön?

För mig spelar det ingen roll om hela regeringen består av kvinnor eller män, bara jag är förvissad om att det är kompetent folk som styr. Vi får inte missbruka ordet jämlikhet. Det betyder inte, "hälften män, hälften kvinnor", det betyder så mycket mer.

Jämlikhet, för mig, är en människosyn totalt befriad från fördomar, förutfattade meningar och kvotering.


Om författaren

Författare:
Mikael Gustafsson

Om artikeln

Publicerad: 07 nov 2002 16:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: