sourze.se
Artikelbild

Sverige har redan billig sprit!

Motiveringarna är minst sagt höljda i ett dunkel jag inte kan se igenom.

Snälla söta rara farbror Bosse. Du är Sveriges finansminister och vägrar blankt att sänka alkoholskatten, trots att ditt älskade EU knotar och knorrar över denna Sveriges ovilja. Att billigare alkohol är ett hot mot folkhälsan och att skatteintäkterna minskar är två nog så ädla motiv. Men se, dom knakar i fogarna, och jag ska vara vänlig nog att delge varför jag tycker att du är ute och cyklar.

Är du inte medveten om att andelen inhandlad alkohol per capita som härrör från beskattade systembolagsinköp blir mindre och mindre? Är du inte medveten om att färjan mellan Sverige och Tyskland är fullastad med människor som varje dag för över anendliga mängder alkohol som dom sedan säljer vidare - med god vinst, dock inte för staten - i Sverige? Är du inte medveten om den enorma mängd med hembränd sprit som florerar och ofta säljs - svart - i dunkar om fem liter? Är du inte medveten om att färjetrafiken Sverige - Danmark kommer explodera eftersom ett helrör snart kommer att vara hälften så billig på andra sidan sundet som här hemma i Svedala?

Detta innebär att dom skattekronor du så värnar om blir färre och färre. För att ta ett litet exempel, så du förstår mig bättre: Låt oss säga att jag står i en butik och säljer Daim. Jag köper in Daimen för två kronor styck och säljer dom för en tia. Vinstmarginalen är finfin och allt vore prima, om det inte vore för att Nisse på hörnan bara tar fem kronor för sin daim. Alltså får jag inte sälja så många daim. Men Nisse, han är glader. Trots att hans vinstmarginal är mycket mindre får han sälja så många fler att han i slutändan är den store vinnaren i daimförsäljningen. Nisse är en klurig rackare och han har förstått att det man inte tjänar på karusellerna, det tar man igen på gungorna. Pröva att sänka skatten, Bosse, och du ska snart bli vis att Nisses idé kanske inte var så dum, ändå.

Om då skatten skulle sänkas, innebär det att Svensken bleve skogstokig och i glädjeruset över den billigare bolagsalkoholen, dricker så mycket att folkhälsan försämras? Det kan jag förstås inte svara på eftersom svaret på den frågan - kanske - ligger i framtiden, men jag hänvisar till stycke nummer två i denna text: Svensken dricker redan billig sprit, insmugglad eller hembränd. Jag skulle kunna knata ut på gatan och inom loppet av fem minuter hitta köpare, göra upp affären och bära hem en femlitersdunk med hembränt under armen. Till det facila priset av hundra kronor litern. Tyvärr innebär det inte delad och dubbel glädje eftersom dom slantarna inte kommer hjälpa till att trygga vården, skolan, eller omsorgen.

Vad det däremot innebär är att jag dricker sprit som kanske är direkt hälsovådlig, vilket många ungdomar idag gör. Men jag tänkte inte dra in dom i den här artikeln. Jag tänkte hålla mig till vuxna fullt utvecklade människor som med stöd av Svea Rikes Lag är tillåtna att efter 18 års ålder få inmundiga alkohol. Av vilka en del av dessa inte klarar av att bruka alkohol utan istället missbrukar den. Men att motivera en ickesänkning av alkoholskatten med att missbruket skulle öka är tyvärr inte hållbart i ett Europa med öppna gränser. I ett Europa där billig sprit finns i var mans närhet, och har funnits, sedan länge. Vill du att den vuxne Svensken ska bli torr, så måste det nog till en lagändring där alkohol blir förbjudet med kännbara straff som påföljd vid lagöverträdelse.

Nu ska du absolut inte se detta som ett förslag! Nej, nej, nej. Det innebär i såna fall att vi också måste lagstagda bort tjär-ciggen, akrylamid-kaffet, nikotin-snuset och alla andra hälsovådliga droger, och det skulle skapa sådan jordbävning i folkhemmet att löven i Japan skulle fladdra till.

Men, jag vill se en uppdatering av motiveringarna till varför du inte vill sänka alkoholskatten. Några som är av dags dato och därför hållbara.

Med vänlig hälsning
/Lena

Ps. Jag hoppas att jag inte låtit alltför raljerande eller varit nedlåtande i tonen, men har jag det så beror det enbart på att jag är ett politikerämne.


Om författaren

Författare:
Lena Vikberg

Om artikeln

Publicerad: 06 nov 2002 09:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: