sourze.se

Är "Porr-Linda" en dålig förebild?

Så äntligen hände det alla väntat på. Vecka efter vecka har gästerna i Femmans sexprogram "Fråga Olle" försökt överträffa varandra i fantasirikedom i det stående inslaget "min sexigaste pryl".

Gästerna i TV-soffan ska alltså håva fram en attiralj som hetsar upp dem. De har varit så kreativa. Och politiskt korrekta. Inte en enda dildo har vi fått se, inte några handklovar, strypkoppel, stilettklackade lårhöga stövlar. Däremot kokböcker, chokladpraliner och doftljus. Trevligt att få lite nya perspektiv.

Men så förra veckan plockade gästen Linda Eriksson, den blonda tjejen i Popstarsgruppen Supernatural, fram en videokassett. En porrfilm. Hon erkände utan omsvep i TV att hon gillar att titta på porrfilm. Strongt eller korkat? En annan Linda, Linda Sundblad i Lambretta, kritiserar Supernatural-Linda i en kvällstidning för att vara en dålig förebild för unga tjejer, att man måste tänka sig för innan man uttalar sig offentligt.

Frågan är om det blivit lika mycket rabalder om Peter Siepen, ICA-Paul eller gorillan från Söndagsöppet hade erkänt att de då och då hyr en porrulle och att de gillar det? Ingen skulle reagera, annat än med en gäspning.

Vill man uppröra år 2002 ska man uppenbarligen vara tjej och erkänna att man gillar porrfilm. Då sviker man det egna könet. Tänkvärt är ändå att det lär ha gjorts försök att producera mjukporrfilmer för en kvinnlig målgrupp, men att det misslyckades. Det fanns inget intresse - för mjukporr. Det visade sig att kvinnor ville hellre ha hårdare tag, hellre pang på rödbetan än bilder i slowmotion med vaselin på linsen.

Men vad är en bra förebild? Får en offentlig person erkänna att en hamburgare då och då är smaskens? Att det är skönt att sova till 12 på förmiddagarna? Att det är härligt att trycka gasen i botten på raksträckorna? Är det skillnad på hur manliga och kvinnliga förebilder får bete sig? Vem bestämmer reglerna?

Vad är en bra förebild enligt Lambretta-Linda? Hon har själv ställt upp i Café, fotograferad tillbakalutad på en bilhuv, iklädd en skruvad, pälsfodrad BH, med halvslutna ögon, glansiga läppar och skrevande ben. Tjejer i 12-13-årsåldern läser kanske inte Café. Ser de "Fråga Olle" sena tisdagskvällar i femman? Jag hoppas det.

"Fråga Olle" avdramatiserar sexet, lyfter fram de frågor varenda tonåring borde diskutera under lektionstid i skolan - och med sina föräldrar. De kanske till och med borde titta på porrfilm i klassrummet, om inte annat för att kritiskt granska, ifrågasätta, diskutera. Varför skuldbelägga?

År 2002 upprör Christina Aguilleras häck på MTV mer än nyhetsbilder från en terrorbombad turistort i Rapport, i väntan på Bolibompa.


Om författaren

Författare:
Anna-Carin Collin

Om artikeln

Publicerad: 04 nov 2002 12:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: