sourze.se

Lördagsgodis

I brist på annat jobb.

Många har svårt få tiden få tiden att gå - jag kan inte få den att räcka till.

Innan jag tog iMacen som bihustru - hittade jag på en massa som jag inte hunnit med tidigare.

Sydde korsstyngstavlor - lade pussel - 5 000 bitar - flugfiska - knöt flugor samt lagade "äventyrlig" mat.

Allt om Mat kom en gång i månaden.

I ett nummer stod - för er som tycker om söta - kladdiga kakor. Tre recept från Amerika.

Då vi alltid åt förrätt - varm som bihustrurätt samt dessert om lördagsaftnar passade detta bra.

Vecka ett var en kaka - mycket söt - men luftig så den gick åt under kvällens pauser i TV - tittandet. Hårt vispad äggvita skulle stå i ugnen minst 6 timmar vid starten var värmen 150 grader - luckan stängdes -
likaså värmen och under avsvalningen bildades något liknande maräng. Gulorna vispades i vattenbad och blev tillsammans med saften av citron en fyllning - på toppen vispgrädde som dekorerades med choklad.

Nästa kaka var tyngre - mycket nötter - pajdeg - lönnsirap - vispgrädde med mera Det blev en bit över till söndagskaffet.

En typisk amerikansk paj - men platsar icke i viktväktarnas kokbok.

Finalen vecka tre var en aning jobbig. Mycket malande - hackande - rivande - vispande. Höll på att ge upp. Men den blev färdig. Om aftonen kom bakverket i två våningar fram några gånger. Även dagen efter blev det en bit och "husets gottegris" njöt även en bit på kvällen.

Måndag - hustrun står med kylskåpsdörren öppen - tittar åt mitt håll - säger: "Vad är detta - mår Du inte bra - här är ju en kakbit över?"

Jag var också fundersam över detta fenomen - men kakbiten försvann.

Nästa gång jag tittade på receptet stod längst ner.

Denna kaka passar till storkalaset - beräknad för 18 personer.


Om författaren

Författare:
Lennart Ekman

Om artikeln

Publicerad: 01 nov 2002 14:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: