sourze.se

Existerar höger och vänsterpolitik?

Jag har ett passionerat intresse för politik och samhällsfrågor. Det som driver mig är en övertygelse att det bara är du och jag som kan och ska förändra.

Politikerna verkställer önskemålen åt oss, men det är du och jag som framför förslagen.

Vi människor styrs av vårt egenintresse och ofta finns det andra människor som har samma egenintresse, som vi. Därför ansluter vissa av oss sig, till ett parti eller en intresseorganisation.

En del kloka individer väljer att ströva runt, fritt, i partipolitiken och röstar taktiskt, i valen. Ena valet röstar dom rött, andra blått, det tredje grönt. Ibland blir det grönblått, blågrönt, rödblått och blårött.

Detta behöver inte bero på avsaknad av ideologiska riktlinjer.

Förr bestod vänstern till ganska stor del av liberaler. Idag är en överväldigande majoritet av vänsterdebattörerna, socialister.

Högern bestod förr av dom konservativa. Bevarare av kyrka, kungafamilj med mera och i synnerhet adelns privilegium.

Men idag framförs dom flesta nya tankar och idéer av liberaler. Dock mest från högerliberaler.

Det finns även ett splittrat konservativt skikt, bestående av nationalkonservativa grupperingar exempelvis Sverigedemokrater och nationaldemokrater.

Inom delar av vänstern finns vissa med blandade socialistiska och konservativa värderingar, vilka kallas för socialkonservativa.

Existerar höger och vänster längre i den svenska politiken?
Med utgångspunkt vilka värderingar och intressen, högern och vänstern hade i den franska nationalförsamlingen har jag svårt att se några likheter. Mitt svar är alltså nej.

Jag ser politiken utifrån dom ideologiska ställningstagandena. Alltså från socialistisk, liberal och konservativ synvinkel.

Till dom räknar jag:

- Kristdemokraterna som värdekonservativa.
- Centern och Miljöpartiet värde som socialkonservativa.
- Folkpartiet som socialliberala.
- Moderaterna, ena hälften liberal-konservativa och andra hälften konservativ-liberala.
- Socialdemokraterna, socialliberala, socialkonservativa och några andra vänstersocialister. Vilka består av oppositionsgrupper inom socialdemokratin och utbrytargrupper ur de kommunistiska partierna.
- Vänsterpartiet, vänstersocialister och socialkonservativa.

Utifrån dessa perspektiv är det mycket lättare att se och förstå - i nästa steg - deras politiska ageranden. Dessa avspeglar, mera konkret, partiföreträdarnas mål och visioner.


Om författaren

Författare:
Yohannis Petersson

Om artikeln

Publicerad: 29 okt 2002 10:18

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: