sourze.se

Dokument inifrån totalvinklade

Som väntat: Vinklat till max. Thomas Kanger och SVT skulle kunna få Moder Theresa att se ut som en pedofil om de kände för det. Och ingen kan stoppa dem.

Utelämnanden, anonyma uttalanden, yttranden från ej insatta lekmän, vinklingar, mörkande av viktiga uttalanden, ofullständigt perspektiv, lösryckta enstaka meningar från stora dokument... Detta är vad SVT kallar "Granskande journalistik". Jag kallar det "Landsomfattande bluff".

Vad har fullständigt oinsatta lekmäns uttalanden att göra i ett granskningsprogram att göra? Att på det viset som de gjorde skrämma upp patienter genom att sticka ett papper under nosen på dem och göra dem rädda bara för att få ett snaskigt avslut på programmet måste vara det mest oansvariga jag sett på länge. Klart som fan att man som privatperson blir orolig om man får det uppkört i nyllet på det där fullständigt perspektivlösa stättet. Men vad har det med sakfrågan att göra?

Att ge sig på VD är ett smart drag av Kanger. Detta är en vanlig metod när man vill få företag att se dumma ut. Men vad vet VD om daglig verksamhet, om tillverkningsprocesser, maskiner och validering? Inte mycket. Han är chef och administratör, inte tekniker och ingenjör. Att då trycka papper på papper i nyllet på honom, utan att han har fått minsta möjlighet att sätta sig in i vad just de där fallen gäller så är det ju klart som korvspad att han börjar staka sig. Men det ser ju fint ut på bild.

Ingen annan anställd fick komma till tals. Den enda som fick komma till tals från företaget var VD... och han fick knappt en syl i värdet när Kanger pepprade honom. Kanger har intervjuat både platschefen Mikael Blomqvist och kvalitetschefen Christer Johansson. Ingen av dessa fick komma till tals i programmet. Ingen överhuvudtaget förutom VD fick tala för företaget. Kanger mörkade de röster som hade kunnat ge förklaringar och djupare förståelse.

Men det var inte det enda Kanger utelämnade. Han mörkade massor av viktig fakta. Inte ett enda ord nämndes om de mångdubbla kvalitetskontrollerna som görs. Om något går fel i produktionen så fångar kontrollerna upp detta. Hade inte sådana funnits hade Pharmacia direkt kunna glömma att få ut medlet på markanden. Men det nämnde aldrig programmet utan hela kvalitetskontrollen utelämnades ur programmet. Varför? Detta är ju den viktigaste biten när det gäller att fastställa att läkemedlet är säkert. Varför nämndes inte detta alls? Kan det vara för att kontrollerna fungerar? Följande är ren fakta: Genotropin har aldrig haft anmärkningar på kvaliten. Men sådant kan ju det absolut inte nämnas i ett sådant här program... för då faller det i småbitar. Minns detta: Aldrig låta sanningen komma ivägen för en bra story.

För ni noterade väl följande: Kanger sade ALDRIG "Genotropin är osäkert/farligt"? Han kan inte säga det därför att han har inget som visar på det. Hade inte Pharmacia med hjälp av dessa kontroller kunant bevisa att medlet är säkert så hade FDA och Läkemedelsverket sagt stopp direkt. Men FDA sade inte inte att medlet är farligt. Inte ens privatpersonerna gjorde det... för de har ju använt det i åratal och inte märkt av något. Istället försöker han vinkla till det i stilen "Ja men tänk om det händer något i framtiden då?!". Snacka om att famla efter halmstrån.

FDA ja... och deras hemska varningsbrev. Visste ni att Astra har fått ett "Warning Letter" för precis samma sak som Pharmacia... nämligen närhet till en antibiotikanläggning? Warning Letters är vanligt förekommande. Astra har fått flera stycken. Och de är inte hot om stopp. En sökning på FDAs hemsida visar att sådana delas ut friskt.

Vad har då FDA att säga om just Genotropin. Gå dit och läs själva:

Länk: fda.gov

Från godkännande-brevet: "We have completed the review of this supplemental application, and have concluded that adequate information has been presented to demonstrate that the drug product is safe and effective for use as recommended in the agreed upon labeling text".

FDA fick vi som sagt veta att det är det hårdaste som finns. Och FDA tycker alltså: "safe and effective" om Genotropin. Det fick vi minsann inte veta i programmet.

Det vi däremot fick veta var att Pharmacia tydligen är en - vad de kallade det för - "sluten värld". Det intressanta är ju då hur Dokument Inifrån fick tag på de "hemliga" dokumenten? Har de idkat industrispionage? Har de mysiska anonyma anställda tagit dokumenten under armen och vandrat ut med dem? Kanppast. Kanger har med största sannoliket fått dokumenten av Pharmacia. Så mycket för "hemliga" och "sluten värld".

Och så var det ju deras uppgiftslämnare. Vilka var nu det? Tja det vet vi inte för de är ju helt hemliga. Två före detta anställda. Sparkade må hända? Känner möjligen en smula hämndbegär? Dessa hämndlystna anonyma typer var det tydligen viktigare att vi fick höra så mycket som möjligt av . Men självaste kvalitetschefen, han fick inte komma till tal alls. Och platschefen som skulle kunna berätta om hur det låg till med den påstådda rosten i rören... han fick vi inte heller höra något av.

Rosten... visst såg den hemsk ut på bilderna? Men vem har gjort dessa bilder? Jo det har Dokument Inifråns glada datorgrafiker gjort. De har inte ens sett bilder på denna rost. Så de har istället helt fritt ur sin egen fantasi fått rita upp hur en rostig rörledning kan se ut som vi kan sitta och flämta åt. Men om de bilderna har något gemensamt med verkligheten, det har vi ingen aning om därför att det kan vi ju inte kolla. Så praktiskt för Kanger & Co, eller hur? De kan rita streckgubbar om de så vill och ändå komma undan med det.

Programmet var inte helt utan poänger. Till exempel håller jag med om att det ser mycket konstigt ut att Läkemedelsverket inte hittar ens en tiondel av vad FDA gör. Men FDA är som sagt blodiglar. De slår ned på ALLT. Och minns även att de kan - om de vill - omedelbart stoppa all försäljning i USA. Och FDA har aldrig gjort detta. De har inte ens hotat att stoppa Genotropin. FDA säger istället: "safe and effective". Och det är det som jag som kund vill höra... "safe and effective".

Jag kan konstatera att är det någon som inte vare sig validerats eller kvalitetskontrollerats så är det Dokument Inifrån och Thomas Kanger. Om han utsattes för lika hårda kontroller som Pharmacia och Genotropin utsatts för innan de släppts fram till oss, tror ni han har klarat det? Det tror inte jag.

Sant är att vi måste ha granskande organ. Andemeningen i programmet är rätt: företag, myndigheter och liknande måste granskas och hållas kort. Men vem granskar granskarna? Vem håller efter Thomas Kanger? Vem kontrollerar hans arbete? Vem sätter en kvalitetsstämpel på det han serverar oss och kontrollerar så att det är rätt och riktigt? Vem tar honom i örat så det svider när han inte sköter sitt jobb?

Svar: Ingen. Det finns ingen som håller efter honom utan Kanger och alla hans kollegor har helt fritt spelrum att leka med fakta i sina sluta klipprum precis hur mycket de vill. Och där har vi som privatpersoner ingen chans att komma åt och kolla... för SVT har som vi konstaterade under förundersökningen till skotten i Göteborg fullständig rätt att säga "Näe... ni får inte". Vi kan inte ens få ett domstolsutslag om husrannsakan. SVT, det är den verkligt hemliga stängda världen.

Bara Kanger & Co vet vad som händer innanför deras väggar. Bara de vet vilka delar som hamnade på klipprumsgolvet för att det kunde sabba storyn. Bara de vet vad som blivit vinklat till storyns fördel. Bara de vet hur hackad, malen och kryddad sanningen blev innan den gavs till oss. De kan sitta i studion och skratta åt oss och servera vad skit som helst. Tredje Statsmakten har fria händer att lura oss precis hur de vill. De har oändligt mycket större möjlighet att servera oss skit, speciellt om man jämför med offret för deras senaste härjningar, Pharmacia

Men jag för min del tänker inte suga och svälja innan jag fått veta mer...

P.S. Läs på Pharmacias hemsida Länk: pharmacia.se för att få mer än bara en vinkel. Svar på programmet är på väg där.


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 25 okt 2002 11:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: