sourze.se
Artikelbild

"Granskande" program är en bluff

Välkomna till: Låt Inte Sanningen Stå I Vägen För En Bra Story, del II.

På torsdag kommer Dokument Inifrån - ett så kallat "granskande" program - att ha ett inslag om Pharmacia och en av deras produkter, Genotropin. Så här gör SVT reklam för programmet:

"I en gammal sliten fabrik tillverkas ett av Sveriges mest lönsamma läkemedel. Dokument inifrån har läst företagets hemliga rapporter som avslöjar att ledningen år efter år struntat i att åtgärda allvarliga missförhållanden. Det är som i ett u-land, säger en expert som läst rapporterna. Det var först när det amerikanska läkemedelsverket hotade att stoppa försäljningen i USA som ledningen tog problemen på allvar. Men det svenska läkemedelsverket har gång på gång godkänt fabriken, trots hundratals dokumenterade brister. Producent: Thomas Kanger"

Det låter hemskt eller hur? Men hur vet vi som tittare att detta är sant? Vad händer när vi undersöker det hela lite noggrannare? Tack vare lite insider-tips från "golvet" har jag fått veta lite om det aktuella fallet.

Ett sådant fakta är att Genotropin aldrig haft anmärkningar på produktionkvalitén. Om det nu är så hemskt som Kanger påstår, hur farao har företaget lyckats producera en felfri produkt? Ren tur? Knappast. Kvalitetskontrollen på läkemedel är bland de hårdaste som finns. Vad gäller Genotropin kollas det flera gånger. Först när substansen tillverkas - detta sker i Strängnäs - och sedan den färdiga produkten - vilket sker i Stockholm. All den personal som utför dessa kontroller är högutbildad.

FDA Food and Drug Administration, amerikanska livs- och läkemedelsverket kollar regelbundet alla läkemedelsföretag som säljer i USA, detta inkluderar de svenska. Dessutom utför de flygande inspektioner. Prata med vem som helst inom läkemedelsbranschen och du kommer att få veta att FDA är bland det tuffaste du kan råka ut för. Har inte du ordning på grejorna så stoppar FDA försäljningen. FDA är personifieringen av "No Bullshit".

Kagner påstår att FDA har hotat att stoppa produktionen hos Pharmacia. Detta är en bluff. Senaste inspektionen av FDA var i februari 2002. Då förekom inga anmärkningar. I januari 2001 kom ett varningsbrev angående vissa administrativa rutiner samt vissa anmärkningar angående en närliggande antibiotika-anläggning. Sådana brev från FDA är vanligt förekommande. AstraZeneca får dem också. Pharmacia åtgärdade anmärkningarna och när FDA kom på återbesök lyftes varningen. Det var aldrig frågan om ett hot om stopp.

Kagner anklagar Svenska Läkemedelsverket för slapphet. Men faktum är att FDA litar på verket. Läkemdelsverket får utföra kontrollerna åt FDA. Så bra är standarden på de svenska kontrollerna.

---

Jag har ett flertal nära bekanta som jobbar med kvalitetskontroll av läkemedel, både på Pharmacia och på AstraZeneca. Jag har fått en rätt god insyn i kvalitetsarbetet... och att påstå att svenska läkemedel inte skulle hålla god standard är idiotiskt.

Ett par exempel på hur hårda procedurerna är:
När en person på ett läkemedelsföretag skriver protokoll som hör till kvalitetskontrollen så måste det ske med pennor som är kollade så att de har så kallat arkivfast bläck. Detta för att garantera att dokumentet skall hålla arkiveringsperiden ut... något som kan vara upp till 50 år!.

Om personen skriver fel och vill ändra detta så får denne INTE kladda över och skriva nytt. Istället skall det felaktiga strykas över med ETT streck så att man kan se vad det stod. Sedan skall ändringen dateras, förses med en förklaring om varför det har blivit ändrat och slutligen signeras.

Bland de säkraste och bäst kontrollerade produkter du kan köpa idag är läkemedel. De risker som finns med läkemedel beror inte på bristande kvalitet utan på välkända och dokumenterade biverkningar, något vi inte kan slippa undan.

Något som definitivt inte håller samma kvalitet är så kallade "granskande" program i TV. Läkemedel genomgår flerdubbla kontroller. Vad genomgår granskningsprogrammen för kontroller innan de släpps fram till oss konsumenter? Svar: inga alls. På sin höjd kan program efterhandsgranskas. Och vad händer om de inte håller kontrollen? Jo de får lite smisk på handen av Granskningsnämnden som säger "Fy dig... inte göra så". Och sedan händer inget mer. Budskapet de spridit står kvar. Förvrängingarna de matat oss med finns kvar. Skadan är skedd och kan inte repareras. Och nästa vecka kan de göra samma sak igen.... och igen... och igen. Det finns inget som stoppar dem. De är oåtkomliga.

En titt bland Granskningsnämndens beslut är rätt facinerande.

Länk: grn.se

Vilka hittar vi bland fällningarna? Svar: Uppdrag Granskning, Kalla Fakta och Plus Sverker Olofson har banne mig klippkort i nämnden. Tre "granskande" program... och de har ett flertal fällningar vardera. Och vad har hänt? Ingenting. De fortsätter i samma stil, påhejade av bolagsstyrelsen "Jo vi har fullt förtroende för XX", att pumpa ut sensation efter sensation.

Vem skyddar oss mot dessa skjutjärns-journalister? Hur skall jag som vanlig medelsvenssion kunna veta vad som är sanning och vad som är en übernarcisstisk snubbes försök att skapa sig ett namn? Hur skall jag kunna veta vad som är sant när de som jag litar på skall vara mina objetiva ögon i själva verket manipulerar fakta för att skapa en story?

---

Jag har tröttnat. Jag har inget förtroende för att media ger mig en sann bild av vad som händer. Mediaeliten har fria händer att häva ur sig vad skit som helst... och inget händer. Jag har INGET skydd som garanterar kvaliteten på det de försöker köra ned i halsen på mig.

Då kan jag lika gärna låta bli att se skitprogrammen. Hellre ser jag en spelfilm därför att där vet jag åtminstone att det är frågan om en välregisserad bluff... för det är vad så kallade "granskande" program är: en bluff av den oåtkomliga mediaeliten. De är en maktfaktor som har ett egenintresse av att skapa så stora rubriker som möjligt.

Fråga er detta: Vem granskar "Tredje Statsmakten"? Vem granskar granskarna? Vem reparerar skadorna efter deras härjningar?

Svar: Ingen. Det finns ingen som kollat kvalitén på det som sägs till dig. Det är upp till dig som mottagare att inte acceptera allt som sägs som sanning bara för att det sägs i TV eller i en tidning. Det är DU som måste granska granskarna. Det är upp till DIG att tänka själv. Har du gjort det?

P.S. Pharmacia kommer efter programmet att ha en FAQ frågesida på sin hemsida. Kolla den.


Om författaren

Författare:
Michael Karnerfors

Om artikeln

Publicerad: 23 okt 2002 11:19

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: