sourze.se
Artikelbild

Gud är en komiker

Svenskar tror mer på spöken än på Gud, nu ska vi ändra på det.

Först var där ingenting, sedan var där en Tanke och Gud föddes. Han var ensam och bestämde sig för att skapa universum. Det tog som alla vet sex dagar, och den Allmäktige vilade på den sjunde dagen. Varför Han inte bara trollade bort sin trötthet, om Han nu alls kunde bli trött, är det ingen som vet. Ty Hans vägar äro outgrundliga.

Religiösa skrifter fastställer jordens ålder till allt från några hundra tusen år gammalt till tiotusen år. Vilket leder mig in på tanken att Gud har humor, Han är Ståuppkomikern med stort S. Anledningen? Han skapade dinosaurierna bara för att reta gallfeber på våra arkeologer.

Ett underbart skämt, dessa förvuxna reptiler vandrade nog på vår jord endast i ett par minuter och lämnade ifrån sig modifierade skelett som idag dateras till flera miljoner år gamla - och Gud får sig ett gott skratt. Låt oss nu inte glömma att Han även gav oss Michael Jackson, kaviar på tub och Tetra Pak.

Universum skapades för att Han inte skulle bli uttråkad och för att Han skulle få sig ett par riktig goda skratt och i och med de stora religionernas intrång har Gud till och med överlistat sig själv. Vår kära Buddha, Moses, Jesus, Mohammed och låt oss inte förglömma multiarmade Shiva har synnerligen gjort tillvaron intressant för vår Gud.

Låt oss ta ett par exempel så såsom ’Du skall icke äta gris’. Judarnas och muslimernas underbara visdomsord. Kanske fanns det en mening med att förbjuda gris, för fem tusen år sen blev nog Moses kusin sjuk av svinkött och det fick Moses att varna folket för detta kött i sitt testamente, det som idag kallas det Gamla. Mohammed apade efter eftersom han tyckte att ett grisförbud lät intressant.
Att tusentals muslimer idag svälter på grund av ett par ord skrivna för femtusen år sedan är tragikomiskt. Det tycker nog Han också.

Låt oss fortsätta på kött, hinduer tycker att kor är heliga, därför går dessa djur vars intelligent sträcker sig till spontana ’Muuuu’ runt på Indiens gator och betar medan tusentals indier hotas av svält. Å så genialt.

Kanske någonstans här i mellan ligger förklaringen till varför så mycket smakar som kyckling?

Låt oss ta ännu ett par exempel på Guds känsla för komik, kristna nykterhetsrörelser till exempel. Dessa tar sig självklart ett sup av nattvardsvinet på kyrkliga högtider för att sedan gå ut med att skandera att de ’aldrig har druckit’. Ja just det, nattvardsvinet räknas inte, det är ju som vi alla vet ett symbol för Kristi blod. Med andra ord, gärna kannibalism, men aldrig en fylla! Jag tror att Han skrattar gott.

Mer? OK, antar att jag plocka fram mera cyniska intryck från min hjärna. Förhuden för att nämna något. Ganska lustigt att judar och muslimer vill kapa av denna hudbit från våra pojklemmar när de samtidigt anser att människokroppen är helig eftersom det skapades av Gud som Hans avbild. Men vad vet jag… kanske en rabbi eller möjligen en mullah har varit däruppe och kapat av Guds förhud…

Ska vi se på straff också? Stening till exempel, vem glömmer inte vad Jesus sade till de judar som var på väg att stena stackars Maria Magdalena. Har du glömt? Då ska jag påminna dig, han sade: Må den som är utan synd kasta den första stenen. Huvuden hängde i skam och det var därför ingen som såg att Jesus själv kastade den första stenen, ty han var ju som vi vet utan synd. Mohammed gissade nog att det var så det låg till och tog det med steningen till sin religion.

Nu är det säkert så att vissa av er som läser den här texten önskar författaren en enkel biljett till helvetet. Jag klandrar er inte men jag måste tyvärr göra er besvikna - jag tror inte på helvetet, eller himmeln heller för den delen.

Men eftersom jag vet att Han har humor så kanske kommer Han att får mig återfödd som flatlus eller något, bara för det goda skrattets skull antagligen.

Förresten, var det inte någon som sade att ett gott skratt förlänger livet?


Om författaren

Författare:
Naseer Alkhouri

Om artikeln

Publicerad: 15 okt 2002 10:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: