sourze.se

Fastighetsskatten - ren skit

Det är en ganska stor minoritet av Sveriges befolkning som har småhus.

Att vi har skatter är självklart. Gemensamma utgifter måste finanseras. En skatts uppbyggnad gör mig däremot fullständigt rådvill, nämligen fastighetsskatten. För er som inte vet så baseras fastighetsskatten på bland annat ett poängsystem där högre poäng ger högre skatt.

Det finns mycket i detta system som jag inte förstår, vore tacksam om någon klok, gärna politiskt insatt svarade och upplyste en oförstående gubbe.

Varför blir min skatt högre om jag köper solida luckor till mina köksskåp istället för laminerade? Räcker det inte att jag med beskattade pengar betalar de med momsprissatta luckorna?

Om jag har bra isolerfönster så får jag också betala mer än om jag har gamla en-glas. Det tycker jag är märkligt med tanke på energiaspekten. Jag bestraffas för att jag sparar energi.

Om min arbetsbänk är längre än 2 meter i köket, så kostar det också mer i skatt. På vilket sätt belastar längden på denna samhällsekonomin?

Om jag kaklar badrummet så kostar det extra, räcker det inte att jag betalar kaklet? Eller är det så att på något märkligt sätt så blir det en statsfinansiell belastning då jag kaklar dasset?

Detta är ett litet axplock från de olika märkvärdigheterna i
taxeringen.

Kan någon vänligen förklara logiken? Tack på förhand.


Om författaren

Författare:
Peter Horal

Om artikeln

Publicerad: 11 okt 2002 11:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: