sourze.se

Nätskräcken bubblar upp

Vi bombas med rubriker om att våra telningar inte är så oskyldiga som vi tror. Men hur nyanserad är rapporteringen egentligen? Är det verkligen så farligt att våra ungdomar är sexuella varelser?

Linda Skugge har fått ögonen på Lunarstorm och på vad ungdomar gör på nätet. Dessutom har hon tagit sig rätten att hänga ut några av dem i tidningen. Utan att fråga. Hon framstår i mina ögon som en moraliserande mediakåt gammal tant som inte skyr några medel i sitt frälsartåg. Allra minst tänker hon på konsekvenserna för dem vars autentiska tjattnamn hon publicerar.

Krönikan följs upp med en artikel där man även bryter mot upphovsrättslagen genom att publicera en del av ungdomarnas bilder både i papperupplagan och på nätet.

Idag torsdag 10/10 är både Aftonbladet och Expressen späckat av artiklar i ämnet. Ikväll tar TV4:s Kalla Fakta upp det. Det gäller visst att suga på karamellen ordentligt. Att få ungdomarna att känna sig som onaturliga porrgalningar och sprida panik bland nätovana föräldrar.

Jag vill starkt ifrågasätta varför det anses så hemskt att ungdomarna snackar mer om sex och laddar upp lättklädda bilder på sig. Jag ser det som en naturlig följd av att samhället blir mer och mer öppet om sex. Det blir mer och mer okej att vara sexuell och visa det.

Det verkliga problemet ligger hos de vuxna män och säkerligen kvinnor också, som inte verkar kunna handskas med den här utvecklingen och ta sitt vuxenansvar, utan istället får för sig att det är ett smörgåsbord som uppenbarat sig framför dem.

För även om ungdomarna är välutvecklade och könsmogna och experimentlystna och utmanande, så har de inte hunnit skaffa sig den erfarenhetsbank de behöver för att ta sig ur eller kanske ens känna igen en situation där de blir utnyttjade. Därför är det sundast om de får ut sin experimentlusta så mycket som möjligt i kretsar eller åldrar som ligger på deras egen nivå.

Själv har jag hängt på nätet och olika tjattar sedan 1996 och fått möjlighet att följa en del av mina bekantskaper närmare. Bland annat flera vilsna, otroligt självdestruktiva tjejer, som när vi började ha kontakt var i femtonårsåldern. Flera av dem har lagt ut porriga bilder och kört det där kåt-rejset och utmanat såväl yngre som äldre män. Ibland har det nog varit i försök att chocka mig också.

Min analys har, i dessa fall, varit att det har med detta självdestruktiva drag att göra. De skar sig, åt farliga saker och utmanade döden på diverse uppfinningsrika sätt. Nå jag har predikat att _leka_ med elden kan man ju göra, bara man ser till att inte lämna ut så mycket om sig att man blir tvungen att stå för det också och hamnar i svårigheter. Och just de här tjejerna har ju berättat för mig och fått min vinkel på alltihop, men alla tjejer i samma sits har inte någon vuxen de snackar med.

Idag är alla de tjejer jag tänker på mellan 19 och 22 år, lever sunda och glada liv och har kommit ur tonårsdepressiviteten.

Gentemot min egen 15-åriga dotter har jag ju en fördel: jag har ett eget "liv" på alla de här mötesplatserna långt innan hon hittar dit, så det blir ingen laddning i att jag skulle gå med för att spionera på henne. Fast jag spionerar när och om hon väl går med. Helt öppet. Lite lagom. Men allra mest är jag medveten om riskerna och kan prata med henne om dem och göra henne uppmärksam på dem - det är inte så många föräldrar som kan det.

Jag har flera gånger råkat på folk i 15-årsåldern och uppåt som publicerat typ läderfetishbilder bland prylarna i sina krypin. Jag träffar rätt ofta på folk IRL som ser ut som klippta ur en hardcoretidning. Min egen dotter ser då och då ut så.

Men det betyder inte att det nödvändigtvis måste ha så mycket med lusten till porr och sex att göra. Man anammar ett mode som förekommer i porr, utan att för den delen vilja sälja sin kropp, knappt ens så att man reflekterar över att det har sexuella undertoner. Kåta äldre gubbar bemöts med ett sunt öppet förakt och hån, både på nätet och ute på stadens gator.

Jag tror att det är bra mycket säkrare att utforska de här sidorna av sig själv på nätet, än att göra som jag och många med mig gjorde - i verkliga livet. Det är betydligt vanligare att ungdomar råkar illa ut när de drar omkring på stan än när de surfar på nätet.

Jag har inga siffror att publicera, men det skulle inte förvåna mig om denna sexuella öppenhet faktiskt innebär att medianåldern för när ungdomar blir av med oskulden ökar i jämförelse med innan nätet kom. Nu kan man experimentera utan att leva ut, man är mer medveten och när man väl gjort sin debut så har man klarare för sig vad man vill och inte vill prova på.

Linda Skugges Krönika
Länk: expressen.se

Efterföljande artikel
Länk: expressen.se

Aftonbladet hänger på
Länk: aftonbladet.se
0,2789,213611,00.html

Belinda Olsson verkar vara den enda som har huvudet på plats.
Länk: aftonbladet.se
0,2789,213738,00.html.


Om författaren

Författare:
Paula Blomberg

Om artikeln

Publicerad: 10 okt 2002 15:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: