Vid ett av mina besök i New Orleans städernas stad skulle vi äta på lokal. Fyra gentlemän som tog hästdroska från Canal street till de franska kvarteren för att besöka en femstjärnig restaurang med det klingande namnet Antonius.
Genom de gamla gatorna där allt andades gammal fransk romantik - minnen från länge sedan - stannade utanför en port. Blev insläppta och stod i valvet medan hovmästaren synade oss. Tio dollar bytte ägare och ett av de bättre placerade borden blev vårt för några timmar.
Här minns jag hovmästaren i Sverige - som nästan alltid - svarade gästen som bad om ett bra bord: "Alla våra bord är bra - det är samma snickare som gjort dem."
Matsalen var en gård med 5 köksingångar. Här gick kyparna ut och in med sina bördor. Huset fyra våningar högt - hade ljus i sina fönster - gardiner och blommor. Soptunnor och utedass var markerat.
Allt var lyx - porslin - glas - linne - blommor passade samman.
Har senare varit inne på nätet och förstått att det bara var en liten del av etablissemanget vi besökte.
Hovmästaren - ganymederna - vinkypare samt smörgåsnissar väntade.
Första rätten var flamberad languster med såser - vitt bröd att doppa.
Vi hade bestämt att dricka viner från Languedoc genomgående.
En förklaring - ingenting medföljer rätten som beställs - därför väljer var och en de tillbehör som önskas. Olika smak betydde många fat och karotter till oss "gottegrisar". Nedanstående åt jag denna kväll.
Sjötunga med citronsky och ris.
serverades i en låg panna - filéerna låg i såsen runt riset.
Oxfilet med råstekt potatis samt vitlökssmör. Äventyrliga sallader bjöds från ett bord med massor av dressingar.
Filén bars in brinnande på spett och skars upp vid bordet
Ostbricka Franska ostar med kex och druvor
Första gången jag åt friterad ost - liknade camenbert - med sylt.
tyvärr inte hjortron.
Ananassorbet.
Denna serverades i en urgröpt hel ananas på ett fat - omgiven av färska skivor samt konfekt. I en liten skål med krossad is stod ett glas med ananaslikör som skulle hällas över sorbeten. Det var onödigt arbete - jag drack det som det var.
Kaffe med kladdig kakor.
Direkt från kylvagnen - som kördes fram och det var bara att välja - den kom retur - men det fanns gränser.
Kaffe bryggdes på ett bord sidan om.
X.O. minst sex år gammal cognac av något slag - serverades i varm jättekupa.
En havannacigarr - Partagas - avnjöts också.
En ung dam snoppade - höll fram en lång tunn brinnande trästicka att tända med.
Därtill kom. Vi lämnades inte utan tillsyn ett ögonblick - köksmästaren besökte oss flera gånger under måltiden - frågade och tillsåg att allt var i ordning.
Trio med mussettedragspel stod underhållningen. En sångerska sjöng visor - som Edith Piaf gjort oss bekanta med.
Ett par dansade. Mannen kastade - slängde och bar sig illa åt mot sin partner. Sven ville ingripa - men det fick vi avstyrt - genom att förklara - så är det i Paris.
Även notan som presenterades i en minnesbok - var höjdpunkten av kostnad denna afton.
*********************************************************
Detta är ett bidrag till:
" Jorden runt: recencera ett land eller stad. "
Av Lennart Ekman 08 okt 2002 10:59 |