sourze.se

Hellre underlig

Hur kan alkoholen ha blivit så accepterad? Är den verkligen rätt väg för att lösa problem och ha roligt?

Vi är på samma fest - du och jag. I början av kvällen kan man nog inte se någon större skillnad på oss men allt eftersom kvällen passerar märker man en allt större förändring; Medan jag sitter lugnt och pratar med någon i en soffa har du slängt armen runt din bästa kompis och ger den vackraste kärleksförklaringen du kan komma på:

- Aschå fan Jenny va. Du vet, du, du, du och jag va. Fan... Vi hör ju ihop. Ska vi knulla?

Medan jag dansar och har kul på riktigt vinglar du omkring med ett ölglas i handen och tror att du har kul. När jag hör en låt jag gillar blir jag glad, dansar lite extra och sjunger kanske med. När du hör en låt du gillar spiller du öl på min arm när du höjer ölglaset, hoppar upp och ner och vrålar oöoöoöoöh!!!

Medan jag ringer en taxi när jag blir trött och åker hem däckar du i värdens soffa samt i dina egna spyor.

Så vad är det som gör denna markanta skillnad? Jo - alkohol. Denna drog som folk så villigt och stolt klunkar i sig.

Nu bortser vi från folk som tar ett glas vin för att det är gott. Istället koncentrerar vi oss på dem som helg efter helg super sig fulla för att... bli fulla.

Det brukar börja när man är 13-17 år och tar i princip aldrig slut. Fullvuxna kvinnor och män som dricker mer än vad som behövs för att släcka törsten. De har ett syfte - att dricka så mycket att vardagen domnar bort, så att problemen drunknar.

Men är det då inte bättre att lägga de pengarna på en psykolog? Lösa problemen permanent istället för att bara fly fredag-lördag. Är det inte bättre att må bra hela veckan? Kom nu inte och säg att du inte super för att fly. Varför skulle man annars dricka tills man inte kan gå rakt?

Vad är det för skillnad på dig och mig som gör att du är beredd att ta en skadlig drog? Det måste ju vara någonting markant för du är ju knappast ensam, det finns snarare fler av dig än av mig.

Du tar en drog som manipulerar din hjärna. En drog som får dig att göra saker du antagligen aldrig hade gjort om du var nykter. Och vet du vad det kanske konstigaste är? Ingen reagerar, alla tycker det är okej. Det är så det ska vara. Den som istället blir underlig är den som inte dricker. Vem fan vill inte "festa" liksom? En nykteristfitta. Det är nog den mest intressanta kommentar jag fått, nykteristfitta. Men visst, jag måste erkänna, nykterist har fått en rätt dålig klang.

Du spiller öl i spårvagnen, du vinglar fram istället för att gå, du gör saker du ångrar dagen efter, du kissar offentligt, du lägger 60-70 spänn på en dricka och ändå är jag den konstiga.

Men vadå, det är väl upp till dig hur mycket du vill dricka? Det ska väl andra skita i?

Nej.

Det är ditt fel att Annelie 14, ligger stupfull på badrumsgolvet hos en kompis. Det är ditt fel att Sara 15, förlorar oskulden när hon är packad till en kille hon inte ens är kär i. Det är ditt fel att Filip 16, måste magpumpas efter att han ville vara tuff inför kompisarna.

Varför? Jo för att du flinar och dunkar din kompis i ryggen när han pratar om hur bakis han är. För att du bara skrattar när din väninna berättar hur packad hon var igår och att hon faktiskt hånglade med den där finnige du vet, han som bara är såååå äcklig!!

Du gör alkohol accepterat.

Du gör samhället sämre.


Om författaren

Författare:
Lise Lindgren

Om artikeln

Publicerad: 07 okt 2002 18:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: