sourze.se
Artikelbild

Fettfritt für alle

I framtiden kommer alla tv-kockar att ersättas av Peter Wahlbeck och Christina Jutterström* som lagar fettfri, ofärgad husmanskost iklädda endast hårnät och plasthandskar.

Även den mest ointresserade tv-tittaren, kan ju inte ha undgått den explosion av matlagningsprogram som har briserat de senaste åren. Den nakne kocken, Nigella, Tina, Superklasse, den långe programledaren i TV4 och hans töntige följeslagare som lagar mat i skärgården, Kjell-Henry i UR ni vet han i reklamen "dra in magen Britta" och en uppsjö namnlösa TV-kockar har fullständigt invaderat våra vardagsrum. Och det är inte bara i renodlade matprogram som kockarna finns utan vartenda kaféprogram med självaktning, ska bjuda på mat som de lagar själv samtidigt som de har vinprovning och suckar över himmelska desserter. Snart är det bara Dokument Utifrån och Agenda som inte har en gryta kalops puttrandes i studion.

Det som började lite försiktigt med den fryntlige och dryge med betoning på det senare skåningen Rikard Nilsson, först i Sköna Söndag och sen i Aspegren mitt i maten och rödvinsfyllot Keith Floyd, som lyckades göra ett hundratal program och dubbelt så många rätter endast baserat på olivolja, vitlök, alkohol och den fisk eller det kött eller i värsta fall orm, som råkade finnas till hands, har nu utvecklats till två flottiga slackers som lagar mat hemma hos påhittade goda vänner. Förmodligen ska Superklasse vara Sveriges svar på Jamie Oliver, lite kul infotainment om hur förbaskat roligt det är att laga mat och att vem som helst kan, det gäller bara att ha bra musik i bakgrunden och rätt kompisar att laga till.

När Peter Wahlbeck gick ut och kritiserade Mat-Tina för att ha för mycket fett i maten borde han även utfärdat en varning på kockar som har för mycket fett i håret. Och dessutom har för mycket hår i maten. Jag tänker givetvis på Super och Klasse. Självklart ska kockar få ha vilken icke-frisyr de så önskar men bland det första man får lära sig på kockskolan är väl ändå att man ska försöka undvika hår i maten. Så varför, VARFÖR, sätter de inte upp det i en hästsvans eller nåt? Bland det mest motbjudande som finns är ju att hitta ett hårstrå väl intråcklad i biff Lindströmmen. Det är illa nog om det är ens eget, men tänk dig ett flottigt, råttfärgat, femton centimeters äckelstrå med kluven topp som dessutom har tillhört någon annan? Kan det BLI äckligare?!

Nigella, den paranta engelskan, är inte mycket bättre hon. Det går inte ett program utan att hon slänger och svänger med sitt tjocka, tonade hår över konstiga rätter som trifle och bönpuré. Hennes hår verkar vara rent och fint, men hennes matlagning är rena fettfällan. Smör, olja och grädde verkar vara stommen i alla hennes recept. Men å andra sidan så behövs det kanske sådana smakförhöjande ingredienser för att göra det engelska köket någorlunda tilltalande.

Kom ihåg var ni läste det först: Det kommer att bli jordens backlash vad gäller matlagning i TV. Inom några år kommer det bara att finnas två varianter på matlagninsprogram: Old-school och Cusine haute-couture. I ena kanalen kommer hemkunskapens trinda lärarinnor att ha ett eget TV-kök och som side-kick kommer de att ha en pensionerad mattant. I den andra kommer de franska kockarna med de löjliga hattarna att putta upp all matlagning där den hör hemma, högt upp på piedestalen, oåtkomlig för alla som inte har råd att gå på tre-stjärniga krogar eller anställa en egen kock. Vällagad, tråkig husmanskost, grådaskiga fläskkotletter, potatis med en blå hinna och brun sås med skinn eller châteubriand, beurre manié, demiglace, queneller och tomater Julienne. Det kommer inte att finnas några mellanting.

Kockandet, kallskänkandet, konditoriandet, ja, matlagandet överhuvudtaget kommer bryskt att tas tillbaka av de enda som har rätt till det. Har du inte gått lanthushållsskola eller jobbat tretton år på någon förnäm restaurang i södra Frankrike så ska du inte ge dig på något svårare än snabbmakaroner och falukorv. Att laga mat är varken enkelt eller roligt och framförallt är det långt ifrån alla som klarar av det. Och kan man inte ens sätta upp håret så har man inte i köket att göra överhuvudtaget.

*I programmet Mat i måndags visades ett arkivklipp där Christina Jutterström lagade en konstig kokt-fisk-rätt inför en förstummad publik samtidigt som hon med entonig och uppfordrande röst pedagogiskt förklarade att fisken absolut inte ska koka, bara sjuda. TV-underhållning på högsta nivå.


Om författaren

Författare:
Kajsa Kallio

Om artikeln

Publicerad: 02 okt 2002 12:29

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: