sourze.se

Det blir en folkpartiregering!

Efter alla meningslösa förhandlingar mellan sd, v och mp och fp, c, kd och mp har läget klarnat och det framgår allt klarare att folkpartiet är den lämpligaste regeringsbildaren.

Så här kommer det att gå till i riksdagen när regeringsfrågan bestäms. På onsdag bifaller riksdagen misstroendefrågan och talmannen börjar sondera läget. Han ber Göran Persson undersöka om han kan åstadkomma en majoritetsregering och denne klarar inte av detta. Talmannen undersöker då om det borgerliga blocket kan åstadkomma en majoritetsregering men de klarar heller inte av detta. Nu återstår alternativet med minoritetsregering. Göran Persson har insett att det knappast blir möjligt att regera enbart med vänsterpartiets stöd, en sd minoritetsregering skulle bli kortlivad. Därefter är det Lars Leijonborgs tur att sondera förutsättningarna för en fp-minoritetsregering. Han kan lätt åstadkomma de majoriteter som behövs för att driva en socialliberal politik i riksdagen. Här kommer så nyhetsbomben. Socialdemokraterna har funderat i samma banor och de går med på att stödja en fp-minoritetsregering och Lars Leijonborg kan snabbt presentera en handlingskraftig liberal ministär.

Hur lång tid den kommer att leva är osäkert men sannolikheten att socialdemokrater och liberaler skall finna varandra i de allra flesta viktiga frågor som valrörelsen handlade om är stor.


Om författaren

Författare:
Stig Gustin

Om artikeln

Publicerad: 01 okt 2002 10:07

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: