sourze.se

Förvirrat Fridolin

Jag tror inte att miljöpartiets väljare vill offra sin politik för att få se Fridolin och Wetterstrand på ministerposter.

Miljöpartiets Gustav Fridolin argumenterar i sitt svar på mitt inlägg för att miljöpartiet för att kunna genomföra sin politik måste samarbeta med Lars Leijonborg och Alf Svensson och med stöd av Bo Lundgren istället för med oss socialdemokrater. Hans svar är något förvirrande.

En svensk koalitionsregering bygger på att de ingående partierna är överens och tillsammans ansvarar för hela regeringens politik. Alla ingående partier ansvarar för hela regeringens beslut. Går inte det så får en minoritetsregering istället söka stöd i riksdagen i olika frågor. Båda dessa sätt att regera är fullt legitima, ansvarstagande och rättvisa.

Eftersom miljöpartiet och vänsterpartiet har så fundamentalt olika syn på EU och utrikespolitiken jämfört med oss socialdemokrater, och alla andra partier, kan de inte kan ingå i en koalitionsregering. De kommer aldrig kunna ta ansvar för en fortsatt europeisk integration.

Fridolin påstår att miljöpartiet behöver en plats i regeringen för att kunna genomföra sin politik. Sedan tar Fridolin själv upp att miljöpartiet har lyckats få igenom mycket av sin politik i samarbete med socialdemokraterna och vänsterpartiet. Alltså är det uppenbarligen inte nödvändigt att sitta med i regeringen för att få genomslag för sin politik. Det har miljöpartiet redan bevisat.

Vidare säger Fridolin att det är "djupt odemokratiskt" att ett parti som inte har fler än 50 procent av rösterna bildar en minoritetsregering. Då måste Fridolin mena att Sverige och många västerländska demokratier med oss, har styrts odemokratiskt under senare tid. I Sverige har till exempel socialdemokraterna suttit som minoritetsregering i mer än ett halvt sekel sedan demokratins införande. Om miljöpartiet menar allvar med att de vill ha starka majoritetsregeringar förväntar jag mig att miljöpartiet också lägger motioner i den riktningen, till exempel högre spärr till riksdagen eller kanske till och med införande av majoritetsval.

Jag undrar också hur Fridolin med sitt resonemang i bakhuvudet kan komma fram till att en koalitionsregering med mp, c, fp och kd skulle vara mer demokratisk. En sådan regering har heller inte stöd av en majoritet i riksdagen. Varför är det "djupt odemokratiskt" med en socialdemokratisk minoritetsregering men helt okej med en borgerlig?

Fridolin säger också att han är övertygad om att 100 procent av miljöpartiets väljare vill att partiet ska genomföra deras politik. Där tror jag han har gjort en korrekt analys. Och jag tror inte att miljöpartiets väljare vill offra sin politik för att få se Fridolin och Wetterstrand på ministerposter. Och jag tror inte heller att miljöpartiets väljare vill att partiet ska stånga sig blodigt mot en vägg av utvecklingsfientliga kristdemokrater och kärnkraftsälskande folkpartister. Miljöpartiets väljare är säkert fullt medvetna om att miljöpartiet har fått igenom mycket av sin politik i samarbete med socialdemokraterna och att förhandlingar i en koalitionsregering med partier av så skilda uppfattningar som kd, fp, c och mp inte särskilt ofta kan vinnas av ett litet parti.


Om författaren

Författare:
Nina Blomberg

Om artikeln

Publicerad: 25 sep 2002 15:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: