sourze.se

Ge dig pösGöran!

Vill du åstadkomma resultat eller bara åka runt och ge tydliga besked?

"Vi har gett ett mycket tydligt besked i denna fråga", svarar Göran Persson apropå om miljöpartiet kan komma att få ministerposter han har alltså sagt nej. Jovisst Göran, du har gett tydliga besked i hur socialdemokraterna vill göra i en massa frågor. Men nu fick ni inte 50 procent av rösterna i valet, och då måste man göra något som kallas för att kompromissa.

Va? Jaså du har aldrig hört det ordet förut. Jag tar det igen; k o m p r o m i s s a.

Det betyder att man inte får precis som man själv vill, men ändå nästan. Det vill säga vill man ha något så får man också se till att någon annan får något.

Ministerposter handlar inte om prestige och att få heta något fint. Ministerposter handlar om huruvida man ingår i regeringen eller inte, det vill säga om man verkligen är med och styr landet eller om man bara får vara med på ett hörn litegrann ibland när man inte hittar bättre lekkamrater.

Om s, v och mp tillsammans ska utgöra regeringsunderlaget och mp är nästan 10 procent av det underlaget är det knappast ett orimligt krav att mp får 1 av 10 ministerposter. Likväl som att moderaterna eller folkpartiet knappast kunnat lägga beslag på alla ministerposterna och förvänta sig att c och kd skulle jubla och stödja dem i alla väder, kan inte heller s förvänta sig det av v och mp.

Vill du styra landet med en ordentlig majoritet i ryggen Göran så måste du också bjuda på något. Det är det som brukar kallas att förhandla.

"Tydliga besked" kan man åka runt och ge om man inte är så intresserad av resultat. Men vill man åstadkomma något då måste man alltid förhandla. Vill du åstadkomma något, Göran? Inse att du inte fått 50 procent av rösterna och börja förhandla om ministerposterna!


Om författaren

Författare:
Anna Linusson

Om artikeln

Publicerad: 23 sep 2002 12:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: