sourze.se

Alltid rött, alltid rätt

Det finns brister i kommunismen, det ska man inte bortse ifrån. Men det finns uppenbara brister på andra håll också...

Christian Sandström hävdar att kommunismen leder till förtryck. Lars Ohly hävdar att den inte gör det. Men, om nu kommunismen leder till förtryck, varför är då så många ungdomar kommunister?
Har allihopa blivit blodtörstiga fascistoida våldsförespråkare, eller?

Kommunismen är omöjlig att inrätta i ett demokratrisk samhälle, som det ser ut idag, på grund av sin extrema läggning. Kommunismen kräver att allting styrs enligt dess regler, och det är svårt att bara blanda i några stänk kommunism i sin politiska gryta. Ska man köpa, så ska man köpa hela paketet. Detta gör att det i ett kommunistisk samhälle blir problematiskt med en demokratisk regering. I alla fall i ett sådant samhälle som vi har idag. Har man en demokratisk regering, där hela befolkningens åsiktsspektrum återfinns, kan man inte ha ett kommunistiskt samhälle. Därför blir det nödvändigt med en diktator, och som Christian Sandström skriver: makt korrumperar. De som utformade kommunismen var tydligen för naiva för att inse att människan inte är så spontant god som det krävs för att vara en envåldshärskare. Diktatorerna blir alldeles tydligt själviska, våldsamma grabbar med starkt paranoida inslag.

Varför är nu så många ungdomar kommunister då? Kommunismen innehåller ingenting som direkt innebär massmord, hat, främlingsfientlighet och fattigdom. Man propagerar inte lika aktivt mot kommunism som mot nazism i skolan idag just av denna anledning. Och av just samma anledning har kommunistiska samhällen existerat fler gånger. Kommunismen anses mer ofarlig, och sedan är det ju faktiskt så att revolutionärerna har troligtvis inte gått in i striden med avsikten att resultatet skulle bli som det blev. Ingen människa är så dum att den låter någon annan enskild ensam ta så mycket makt.

Sedan är det ju så också att det är mode att vara kommunist bland vissa. Det är tufft att vara revolutionär tycker man, utan tanke på vad en revolution innebär och kan leda till. Och eftersom man lärt sig redan från barnsben att nazismen är ond finns det bara en extremkant att vända sig till i sin sökan att göra revolt: vänsterkanten. Det finns många som är kommunister av samma anledning som andra är punkare, och som de flesta vet så "växer man ur" detta.

För mig innebär kommunismen lika rättigheter åt alla, samma förutsättningar för alla oss miljarder människor här på jorden. Ingen ska kunna styra över någon annans liv på detta sätt som det ärt möjligt idag. Jag skulle tro att de andra ungdomarna tolkar det på samma sätt. Sedan ska man ju ta hänsyn till att det alltid finns en skara som bara följer vågen och inte är så insatt. Att alla har lika rättigheter och lika stora tillgångar innebär inte nödvändigtvis allmänt låg standard som vissa kommunistkritiska tror.

Jag blir så sur när jag träffar alla de Ung vänstrare, RKUare eller annat patrask som kämpar blint för en kommunistisk värld, helt utan eftertanke på att man kanske borde omforma ideologin en smula med tanke på forna misstag. Att ingå i en politisk organisation kan vara farligt, det kan leda till total insnöning. Man kan bli blind inför bristerna i sin ideologi, inte fatta felen. Ung vänster och RKU och de andra gör mig rädd, de och dera ideologi är, i likhet med AFA, ett hot mot demokratin.

Jag är själv röding. Det betyder inte att jag är för världskrig, massmord, blodbad, åsiktsregistrering, lobotomering, våld, förtryck, diskriminering eller diktatur. Ni får ursäkta om jag glömt någon av alla dessa ondskor som kommunister åtalats för.
Jag är pacifist, tror på ett rättvist samhälle där alla har samma möjligheter och tillgångar. En värld där friheterna är ganska stora och man kan göra vad man vill, så länge det inte skadar andra nämnvärt. Om kommunismen inte står för något av detta och jag är en hjärntvättad idiot, så skulle jag bli glad om ni påpekade detta så att jag kan vakna upp och skåda ljuset.

Tack på förhand.


Om författaren

Författare:
Idioten Puckosson

Om artikeln

Publicerad: 23 sep 2002 08:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: