sourze.se

Dags att börja baka!

Den nya regeringen måste hitta ett sätt att baka en större kaka.

Den viktigaste frågan för svensk välfärd kom helt bort i valrörelsen. Nämligen frågan om hur vi ska kunna ha råd med välfärden när vi har en åldrande befolkning som till synes blir allt sjukare.

Kakan vi har att fördela blir allt mindre i takt med att en ständigt minskande del av befolkningen jobbar. Samtidigt blir det allt fler som gör anspråk på kakan. Så vad gör man när man bjudit in hundra barn på kalas men bara hinner baka 20 tårtbitar. Man tar hjälp utifrån, i detta fall av andra föräldrar, så att man klarar av att baka mer.

I valet talade man mycket om just detta, nämligen arbetskraftsinvandring. Vi tar helt enkelt in fler personer som kan arbeta och betala skatt så vi får mer pengar att fördela, men den tanken var något som inte föll LO i smaken, och således inte heller socialdemokratin.

Låt oss nu istället tänka att barnen hade varit kunder och kalaset ett bageri. Då hade bagarn behövt anställa fler för att möta behovet. Men när kostnaden för att anställa överstiger inkomsterna för de resterande 80 tårbitarna så kommer bagarn inte anställa någon, kakan kommer inte växa.

Detta är ofta fallet i dagens Sverige. De fackavtal och de höga löneskatter som vi har gör det omöjligt för vissa branscher att anställa människor. Ett talande exempel är frisörbranschen. Där lönar det sig bara att ta en anställd om denne aldrig är sjuk, ständigt har kunder och aldrig tar ut någon semester. Det lönar sig altså inte att anställa en frisör, även om denna person har obegränsat med kunder.

Väljer man i detta läge att höja skatten för att ha råd att betala bidrag för de arbetslösa som aldrig blev anställda så kommer inte heller bagarn eller frisören kunna driva sina verksamheter vidare och även de tvingas till bidrag. En skattehöjning i detta fall leder till att de totala inkomsterna till statskassan faktiskt minskar.

Med den utveckling vi ser framför oss idag så måste Sverige få in mer pengar till statskassan. Den nya regeringen måste hitta ett sätt att baka en större kaka som vi alla kan dela på. Regeringen måste skapa tillväxt.

Det säger sig själv att om vi fördelar 65 procent av en kanelbulle så är det mindre än 30 procent av en princesstårta. Sänkta skatter är det bästa och enklaste receptet för fler företag, fler jobb, ökade skatteintäkter och därmed mer pengar till det offentliga. Låt oss hoppas att den nya regeringen tar sitt ansvar för den framtida svenska välfärden och sänker skatten, annars har dagens unga en mycket mörk framtid att vänta.


Om författaren

Författare:
Daniel Somos

Om artikeln

Publicerad: 22 sep 2002 11:32

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: