sourze.se

Är alla balla morgontrötta?

Zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz zzzzzzzzzzzz zzzzz zzzzzzzzzzzzz zzzzzzzzzzzzz zzzzzz...

Det finns en myt om att morgonpigga människor är bättre än morgontrötta. Bläh! Själv tror jag bland annat på den där teorin om att vi människor helt enkelt har olika långa dygn inprogrammerade i oss. Mitt är nog förti timmar. Jag sover inte bort förmiddagar på samma sätt som förr, det funkar inte för en familjeman, men jag är fortfarande en jäkligt svårväckt person och syndar med täta mellanrum.

Och just då är det så gott att hitta sin gamla dagbok från 1987 och upptäcka att man klämt in ett citat från en kloktokig bok som heter: "På lyran eller den sällsamma resan Moskva - Petusjki". Författarens namn är Venedikt Jerofejev. Varsågoda alla balla morgontrötta bröder och systrar, lite balsam:

"Men kör till! Kör till för att jag är en fullkomlig idiot. Över huvudtaget vill jag påpeka att den människa som på mornarna känner sig alldeles under isen men på kvällarna är full av uppslag, drömmar och energi, han måste vara en fullkomlig idiot. Vissen på mornarna och okej på kvällarna - det är det säkraste beviset på en fullkomlig idiot. Om förhållandet är tvärtom - om en människa bröstar sig på mornarna full av förhoppningar, men säckar ihop direkt på kvällen, så är det ett bevis på att han är en obetydlig, arbetsam medelmåtta. En sådan människa äcklar mig. Jag känner inte till er inställning, men mig äcklar han." - Venedikt Jerofejev.

Jag vill påpeka att jag anser att morgnar kan vara alldeles fantastiska. Ibland.


Om författaren

Författare:
Mikael Vestlin

Om artikeln

Publicerad: 13 sep 2002 15:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: