sourze.se

Lifvendahl, du behövs!

Denna exklusiva klubb – att bli en av "oss" ändrar hela tiden reglerna som dessutom bestäms av "oss", så för dom som är "dom" är det omöjligt att komma in.

Tove, det hjälper bara för stunden att slänga ut några onda när det uppstår nya ideligen. Istället måste man hitta roten till de onda tankarna. Och där behövs du som politiker.

Jag har påpekat detta tidigare här på Sourze men det är väl dags att göra det igen. Hela det svenska folkhemmet och dess grundidé från 30–talet handlar om att få det svenska folket föröka sig eftersom det ansågs vara av bättre folkmaterial än utlänningar. Därför tyckte man inte att invandring skulle vara en lösning på arbetskraftsbrist som fanns då som nu. Denna diskurs lever kvar i dagens politik trots att få identifierar källan till vardagsrasismen.

Folkhemmet, det svenska sociala systemet, byggdes upp med bidrag och ersättningar. Hela systemet har sin utgångspunkt i att bevara svensk folkmaterial och reproducera det. Man skall vara inne i systemet för att kunna få ta del av det. Socialbidrag planerades till dem som tillfälligt faller ut ur systemet och behöver lite hjälp – och inte till en permanent försörjning som det ser ut att vara idag.

Svenskarna förökade sig inte tillräckligt snabbt så man var tvungen att ta in arbetskraftsinvandrare. Då kom till exempel de stora grupperna finnar till Mälardalen och Göteborgstrakterna. Tornedalsfinnar har ju alltid funnits där de är, de var inga invandrare. Hundratusentals lockades från fattigdom till köttgrytorna i Sverige med löften om bilar, bostäder och jobb. Men de skulle bara stanna ett tag, och därför skulle de inte integreras i samhället. Samma sak gällde portugiser vid Kockums i Malmö, italienare och jugoslaver. Men de stannade i alla fall, och blev i flesta fall integrerade. Dock består synsättet kvar – att de är här för tillfälligt och när de utnyttjar det sociala systemet så är det “vårt” system som “de” inte bör ha del i.

Fackföreningar idag är också kraftiga motståndare till invandrare och många rasistiska tankar vaggas där. Det kanske vore en ide att spela in lite smyg-tv på LO eller Bygg också. Det är helt naturligt eftersom dessa organisationer har vuxit ur en tanke att försvara den svenska arbetaren. Motståndaren har alltid varit den som hotat det dagliga brödet. Förr var det kapitalisten eller arbetsgivaren. Idag är det ju den konkurrerande arbetskraften och EU. Detta är inga konstigheter att fatta.

Men det som är diskriminering och för djävligt är att facket har till exempel den exklusiva rätten att driva diskrimineringsfall enligt lagen. Alltså, om du som arbetsgivare diskriminerar mig på grund av min etnicitet, då kan inte jag stämma dig direkt, utan jag måste vända mig till min rasistiska? fackförening som skall driva fallet. Om de tycker det. Det är strukturell rasisim och inget annat när lagen förbjuder mig att försvara mig själv.

Invandrarhistoria och arbetskraftshistoria finns inte med i läroplanen i skolan, det har du väl själv märkt. Det är som om alla som inte är etniskt svenska har under de senaste 60 åren fått vara i skuggan. Snacka om klassamhälle! Fast då glömmer man att arbetskraftsinvandrare har från dag ett betalat skatt. Det räknas bara inte i de fina statliga rapporterna som så gärna räknar istället på hur mycket invandrare “kostar”...

Enligt en beräkning från nationalekonomiska institutionen i Lund från början av 80–talet hade finländare bidragit till svensk BNP med cirka 300 miljarder kronor dåtida pengar under 20 år. Man kan undra om inte några av dem då skulle kunna också få ut socialbidrag eller pension utan att det bättre svenska folkmaterialet gnäller.

Det är 60 år sedan som de radikala socialdemokratiska idéerna om de bättre svenskarna uppstod. Denna tanke om utlänningarnas mindre värde finns sedan som en röd tråd i hela den moderna historian. Invandrarpolitik handlar om att göra utlänningar svenskar, utländska erfarenheter, examen, skolgång och tankar har varit mindre värda och något man inte behöver bry sig. Utländsk ägande har varit ett hot och ännu idag tjatas det om i ekonominyheter om hur si och så många företag ägs av utlänningar. Men sällan räknas det hur mycket svenska företag äger utomlands...

Vi och dom, vi och dom, vi och dom...

Arbetsförmedlare, försäkringskassetjänstemän och socialsekreterare har fått en speciell roll i att föra in oss i olika fack: invandrare som skall gå på kurs och utbildas och ändras, svenskar som har rätt att bestämma över sitt öde. Du är inte en av “oss” innan du har gjort som “vi” säger. Denna exklusiva klubb – att bli en av “oss” ändrar hela tiden reglerna, så för oss som är “dom” är det omöjligt att komma in. Fast det tar tid att upptäcka detta. Dessutom får du ju inte rösta i riksdagsval om du inte är svensk medborgare så frågor som till exempel handlar om din rätt att bli medborgare beslutas utan att du har något att säga om det.

Myndigheternas ord har blivit en dom över många som haft egna idéer om hur man kunde skaffa jobb och istället har man föst dem in i ett bidragsberoende. Titta bara på alla bosnier som ville dra igång företag och skolor, göra rätt för sig... och hur de fick bara vänta och vänta och hur många än idag väntar... Jag var själv med när en bosnisk dataingengör ville få starta-eget-bidrag redan 1994 för att dra igång en webbhotell enligt amerikansk modell. Banken som skulle värdera förslaget lämnade ett svar om att detta var utopier och han borde istället lära sig baka pizzor... Vem tror ni ALMI och NUTEK lyssnade på?

Jag själv sökte bostad i Malmö 1984 då jag kom som finska till Skåne för att läsa i Lund. Mina vänner bodde i Malmö och jag hade fått deltidsjobb där. När jag vände mig till bostadsförmedlingen fick jag veta att “ni invandrare skall bo i Rosengård”. Det var liksom bestämt. Jag vägrade och fick ingen bostad alls. Idag undrar man varför alla invandrare “samlats” i vissa områden. Herregud, det fanns ju en styrning!

Mot denna bakgrund är det inte så konstigt att politiker egentligen tycker att utlänningar är konstiga. Det har de fått lära sig i modersmjölk. Det som är konstigt är dagens debatt, där man har en historisk grund för diskrimineringspolitik, men får inte säga det högt eftersom medier för en annan diskussion. Varför saknas ordet "varför" i denna debatt?

Det enda rätta är att gå tillbaka i historien och se hur alla dessa onda tankar och känslor har uppstått och komma åt roten till det onda. Det måste ske genom att arkiv öppnas, att IB granskas grundligt, att fackföreningarnas arkiv ska upp från sekretess, att Alva och Gunnar Myrdals arkiv skall bort från sekretess... med lite dagsljus över den dunkla historian kan vi se hur strömningar har uppstått och vilken skev grund som finns för dem. Vidare skall invandrarhistoria in i skolans läroplan så att inte en enda kotte kan komma ut från grundskolan utan att veta att utan invandrare hade Volvo, Scania, ABB och alla de andra svenska stoltheter aldrig kunnat bli stora.

Där behövs du, Tove. Ge för fasen inte upp nu, för då vinner dom! Vi är många som skall ta den här fajten, tro inget annat! Fram med sekretsesstämplade dokument från 40–talet och framåt! In med invandrarkunskap i skolorna!


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 12 sep 2002 17:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: