sourze.se

Debatten har inte spårat ut - den är bra!

Frågan har ställts: Vilken planet kommer jag ifrån?

Svar: Jorden.

Meningen som upprört Lundahl är ifrån en krönika som ni hittar om ni går in på aftonbladet.se

Jag menar absolut inte att all bevisbörda ska ligga på den misstänkta förvaren. MEN all bevisbörda idag tycks ligga på offret. Varför gick du med killarna hem? Varför drack du? Har du tagit betalt för se förut? Detta är det vi bör diskutera.

Det vi kan lägga ner är att börja hetsa upp sig och mena att: "Det är ingen hejd på vansinnigheterna i denna urspårade debatt". För så är det naturligtvis inte. Det som diskuteras är om en tjej som anmält en våldtäkt där åklagaren anser att det bör bli rättegång som ska tvingas känna sig smutsig.

Och om en berusad kvinnan kan våldtas. Och huruvida det spelar roll för kvinnor om rätten anser att hon blivit våldtagen istället för grovt sexuellt utnyttjad.

Att den här debatten finns ser jag som oerhört bra. Dessutom är boken Flickan och skulden som gett upphov till debatten någon som vi alla bör läsa innan vi diskuterar. Vare sig man håller med författaren i hennes egna synpunkter eller inte finns det något i boken som i alla fall jag inte kan ifrågasätta. Det handlar om rättsväsendets - och i förlängningen samhällets - attityder till kvinnors sexualitet. Svart på vitt: utdrag ur protokoll, domslut, från intervjuer. Läs boken. Sedan kan vi snacka igen! Om väsentligehterna.

Hej alla förresten, hoppas att ni mår bra. Det gör jag! Respekt!


Om författaren

Författare:
Belinda Olsson

Om artikeln

Publicerad: 05 sep 2002 15:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: