sourze.se

Brottsrubricering och förringning

Flera röster i diskussionen om sexualbrott anser att eftersom det är lika stort maxstraff för våldtäkt som för sexuellt utnyttjande, spelar brottsrubriceringen ingen roll.

Vilket den naturligvis gör.

1 §; Den som genom våld eller genom hot som innebär eller för den hotade framstår som trängande fara tvingar någon annan till samlag eller till annat sexuellt umgänge, om gärningen med hänsyn till kränkningens art och omständigheterna i övrigt är jämförlig med påtvingat samlag, döms för våldtäkt till fängelse, lägst två och högst sex år. Med våld jämställs att försätta någon i vanmakt eller annat sådant tillstånd.
Är brottet med hänsyn till våldets eller hotets art och omständigheterna i övrigt att anse som mindre allvarligt, döms till fängelse i högst fyra år.
Är brottet grovt, döms för grov våldtäkt till fängelse, lägst fyra och högst tio år. Vid bedömande av om brottet är grovt skall särskilt beaktas, om våldet var livsfarligt eller om den som har begått gärningen tillfogat allvarlig skada eller allvarlig sjukdom eller, med hänsyn till tillvägagångssättet eller offrets låga ålder eller annars, visat särskild hänsynslöshet eller råhet. Lag 1998:393.

3 § Den som förmår någon annan till sexuellt umgänge genom att allvarligt missbruka hans eller hennes beroende ställning döms för sexuellt utnyttjande till fängelse i högst två år. Detsamma gäller den som har sexuellt umgänge med någon annan genom att otillbörligt utnyttja att denna person befinner sig i vanmakt eller annat hjälplöst tillstånd eller lider av en psykisk störning.
Om den som har begått gärningen visat särskild hänsynslöshet eller om brottet annars är att anse som grovt, döms för grovt sexuellt utnyttjande till fängelse, lägst sex månader och högst sex år. Lag 1998:393.

Ovanstående är paragraf 1 och 3 ur brottsbalkens sjätte kapitel; Om sexualbrott. Som synes är maxstraffet för våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande lika högt; 6 år. Däremot är maxstraffet för sexuellt utnyttjande 2 år, alltså detsamma som minimistraffet för våldtäkt. Minimistraffet för grovt sexuellt utnyttjande är 6 månader medan det inte finns något minimistraff för sexuellt utnyttjande.

Brottsrubriceringen är således viktig när det kommer till straffsatsens storlek.

Hur bedömer man då och sorterar in sexualbrotten i dom olika kategorierna; sexuellt utnyttjande, grovt sexuellt utnyttjande, våldtäkt och grov våldtäkt? Det är naturligtvis en tolkningsfråga, eftersom lagen tolkas av människor. Nedan följer två exempel på hur sexualbrott har tolkats, hämtade från; Länk: aftonbladet.se

Det är den 25 april 1997, Maria, då 17, är hemma hos killkompisen Måns, tillsammans med två andra killar, Jesper och Nicke. De dricker öl och sprit och hon bjuds på amfetamin.
Maria och Måns går och hånglar på toaletten. Något som avbryts av att Jesper kommer in. Enligt killarnas version har Måns och Maria sex bakifrån, Jesper hinner inte kissa klart förrän Maria tar tag i honom och börjar suga på hans penis, sedan ropar Maria in honom och vill att han också ska vara med, de växlas om att ha sex henne bakifrån medan hon suger av en annan. Sexlekarna fortsätter i sovrummet.
Marias version är att hon vill hångla med Måns till en början, att han snabbt blir hårdhänt, och försöker ha samlag med henne, de andra två kommer in, hon tvingas suga på deras penisar och de trycker in deras penisar i anus på henne. Till slut svartnar det för hennes ögon.
Så står det i domen: "Det kan tilläggas att enbart den omständigheten att de flesta flickor sannolikt normalt inte frivilligt skulle delta i ett sådant omfattande sexuellt umgänge som det varit frågan om, inte är tillräckligt för att lämna Jespers och Nickes invändning om frivilligheten utan avseende"
"Det kan inte heller bortses från att det inte har varit fråga om några för henne okända män; hon har till och med tidigare haft "sällskap" med Nicke."
Så gick det: Förhandlingar i rätten måste ta många pauser. Fem månader efter våldtäkterna har Maria fortfarande så ont i underlivet att hon har svårt att sitta längre stunder på de hårda bänkarna i rättssalen.
Läkaren vittnar om att hon har kraftiga skador i underlivet - på ena blygdläppen en kraftig blodfylld utgjutelse som är större än en femkrona, hon har sprickor i analöppningen, och blod i nedre delen av ändtarmen.
Svea hovrätt friade pojkarna med hänvisning bland annat till att hon inte skrek på hjälp.

Juni 2000. Det är fest. Det sista Jonna minns är att hon sitter på balkongen och pratar. Med på festen är Kalle, 23, som Jonna är lite kär i. Hon vaknar i nedspydda, blodiga och kiss-stinkande lakan. Kalle och vännen Emil förgriper sig på Jonna, 17, efter att de gjort henne redlöst berusad på GHB. De rakar av hennes könshår, klädde av henne naken och satte på henne skinnstövlar. De tryckte in en kapsylöppnare i form av en penis i Jonnas slida och i anus, samtidigt kallar de henne hora och fitta. Efteråt visar Emil stolt upp en krycka med en blodig fot för sina kompisar. Det dröjer ett halvår innan Jonna anmäler.
Så gick det: Tingsrätten dömer Kalle och Emil till grovt sexuellt utnyttjande till fängelse. Hovrätten utökas Kalles straff med 3 månader, övergrepp, efter att ha hotat en av killarna som vittnade.

Så kan det se ut. Allt är som sagt en tolkningsfråga. Från hur ett brott ska rubriceras till hur lång straffsats som bör dömas ut, med hänsyn till brottets grovhet. Vad jag undrar över är vem som egentligen är skyldig till förringningen av Jonna. Är det debattörerna som anser rubriceringen "sexuellt utnyttjande" vara ytterligare ett övergrepp? Är det domstolarna som väljer att tolka lagen? Eller är det samhället, som inte gemensamt och aktivt arbetar för en skärpning där utrymmet för tolkningar krymps? Krymps så att en tjej som Jonna bedöms ha blivit utsatt för våldtäkt.


Om författaren

Författare:
Lena Vikberg

Om artikeln

Publicerad: 04 sep 2002 15:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: