sourze.se

Ska fattiga få sämre vård än rika?

Moderaterna tiger oftast om de gräddfiler som skulle bli följden av privatiserad vård. De föredrar att lämna frågor obesvarade eller gömma fakta bakom bisarra formuleringar.

Chris Heister, 1:e vice ordförande i moderaterna och vice ordförande i socialutskottet, skriver på Sourze att privatiserad vård är bra både för anställda och patienter. Jag hävdade tidigare att det är bra för anställda och dåligt för patienter. Jag illustrerade med tandvården i England. Hans Persson, som själv jobbat i England, anser att vården skulle bli sämre med privatiserad folktandvård.

Häromdagen såg jag en torgdebatt i Jönköping där socialminister Lars Engqvist mötte just Chris Heister. Lars Engqvist ställde samma fråga till Chris Heister åtminstone fem, sex gånger innan han fick ett riktigt svar. Frågan var enkel: är det rimligt med gräddfiler för de som har privata försäkringar?

Chris Heister försökte först undvika frågan med att angripa socialdemokraterna. Men till slut svarade hon: vad är alternativet då?

Moderaterna verkar inte vara emot gräddfiler, tvärtom. När de talar om gemensamt finansierad vård, kan jag ibland luras tro att det skulle innebära vård på lika villkor. Men så är inte fallet. Den som är rik kan få tillägg genom privata försäkringar. Den fattiga får sämre vård. Samma sak skulle med stor sannolikhet hända med privatiserad skola. Eleven får sin skolpeng, men kan, om föräldrarna är rika, få ett tillägg. Och följaktligen välja en dyrare skola.

Moderaterna undviker oftast frågan om gräddfiler. Eller omformulerar sig. Den mest bisarra omformuleringen finns i valmanifestet. Där står det att moderaterna vill "förenkla" arbetsrätten. I själva verket handlar det förstås om att försvaga arbetsrätten. Tänk dig om någon sa att han eller hon ville förenkla de mänskliga rättigheterna?

På utfrågningarna i TV har journalisterna äntligen blivit lite hårdare och upprepar frågorna när de inte får riktiga svar. Alla partier undviker förstås att tala om de negativa följderna av sin politik. Chris Heister vore inte särskilt smart om hon skrev att moderat politik innebär sämre vård för de fattiga. För att få ett ärligt svar skulle det krävas åtminstone fem, sex upprepningar. Det gäller förmodligen de flesta politiker.

Heisters inlägg på Sourze och hennes tal på torget har samma uppbyggnad. Hon skriver som de flesta politiker och exemplifierar med positiva erfarenheter från moderata kommuner och dåliga från socialdemokratiska kommuner. Enstaka misslyckanden i Norrland vittnar enligt Heister och andra om att hela den socialdemokratiska politiken är dålig.

Vare sig moderaterna vill stå för sin politik eller inte, finns det vissa saker som hör hemma i ett civiliserat samhälle. Precis alla människor har rätt till lika bra vård. Och skola. Ingen ska gå före i kön för att han eller hon har mer pengar. Eller en privat försäkring.

Alla behöver inte ha lika fina mobiltelefoner eller fälgar till bilen. Men alla behöver lika bra vård.

Att köerna sedan är för långa är självklart ett problem. Det kan lösas genom att tillföra resurser till den offentliga sektorn, inte genom att montera ner den. Den femtonde september vill moderaterna få din tillåtelse att sabotera det civiliserade samhället. Låt det inte hända. I ljuset av den senaste forskningen, som bland annat visar att arbetarbarn skadar sig mest, vore det en minst sagt orimlig politik att ge de rika barnen förtur.

Det är orimligt att ge någon, vem som helst, förtur i vården. När vi finansierar vården gemensamt med skattepengar, ska ingen få sämre vård än någon annan.

Torgdebatten i Jönköping fick för övrigt inte många att ändra uppfattning. Framför Lars Engqvist stod en grupp socialdemokrater, framför Chris Heister en grupp moderater. De applåderade och jublade när deras egen representant talade. Det fanns ett fåtal utspridda lyssnare som inte var där i egenskap av hejarklacksmedlemmar. Det är förmodligen så de flesta torgdebatter kommer att se ut innan valet.

Jag tyckte att socialministern vann på knockout, men det kankse beror på att jag hade ganska bestämda åsikter innan jag kom dit. I vilket fall som helst - på Chris Heisters fråga vad alternativet till gräddfiler är, kan jag inte formulera det bättre än Lars Engqvist:

Vård på lika villkor.


Om författaren

Författare:
Henrik Hermansson

Om artikeln

Publicerad: 30 aug 2002 11:28

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: