sourze.se

Leijonborgs förbannade lögn

Ja Ramona, du har rätt. Du har rätt i en enda sak i hela din artikel.

Du har rätt i det faktum att Lars Leijonborg ställde "ett pyttelitet krav". För pyttelitet var just vad det var. Pyttelitet och patetiskt litet krav som riktar sig mot ett pyttelitet antal människor som har pyttelite makt i det här landet och dessutom saknar rösträtt för att ta ställning till förslaget.

Folkpartiets partiledare visste varken hur många som varje år söker medborgarskap i Sverige utan att tala ett ljud svenska eller hur provet skulle utformas för att vara funktionellt. Förslaget var bara en signal till majoritetsbefolkningen och såna som du som utgår ifrån att vi som är så kallade invandrare är problemet med integrationen. Det är enligt deras synsätt vi som är pantade och puckade och ovilliga att ta till oss det nya språket och den nya kulturen. Och det är ingenting annat än förbannad lögn.

Människor som rycker upp sina rötter, lämnar allt de älskar och äger för att rota sig i en främmande jord gör så gott de kan för att få ett så drägligt liv som möjligt. Sen är det inte vårat fel att vi alla buntas ihop och packas som sardiner i betonglängor där vi lämnas åt vårt eget öde. Det är inte vårt fel att vi alla måste göra våra hundår i städbranschen innan vi kan avancera till taxichaufförer, vårdbiträden eller spärrvakter. Det är inte vårt fel att vi trots flytande svenska inte får de jobb vi förtjänar, eller de privilegier vi förtjänar. Där borde Leijonborg och politikerna agera. Deras krav borde främst riktas mot ett system som utesluter oss, som kallar oss svartskallar och invandrare, trots att vi har vandrat klart för länge sen, trots att vi inte har något annat hemland att återvända till. Det är etablissemanget och maktens män som skapat detta vi-och-dom och jag kämpar dagligen tillsammans med andra antirasister och feminister för jämlikhet och jämställdhet, för att få ingå i detta "vi".

Att skylla alla dessa stora problem på ett fåtal som inte lyckats lära sig svenska för att svenskundervisningen suger är inte att göra politik, det är bara ett sätt som avslöjar en ovilja att ta tag i det svåra. De gör det lätt för sig politikerna och det är inte konstigt i valtider men med detta inte sagt att vare sig Leijonborg eller alla andra partiledare är främlingsfientliga. Möjligtvis gör de skillnad på folk och folk och cementerar vi-och-dom-tänkandet och det är inte konstruktivt i detta land.

Jag har varken facit eller rätt i allt jag säger och skriver. Jag utgår ifrån mina och mina vänners liv och verklighet. Jag utgår ifrån det jag studerat och observerat och sen drar jag mina egna slutsatser, som många håller med om och vissa förkastar. Jag är ingen politiker, jag lyfter inte fingret i luften för att känna vart vinden blåser, för jag är inte ute efter varken din eller någon annans röst. Jag är en simpel journalist och författare som söker sanningen i min lilla värld.

Sist men inte minst undrar du varför jag har flyttat från Rinkeby. Det är många som gör det. Jag tycker verkligen att Lejonborg och Persson och alla andra skulle ta och flytta dit ett tag. Det vore nyttigt. Då skulle de inse hur akut det är att bryta segregationen. Jag flyttade därifrån efter 25 år. Jag har gjort mina år i förorten. Jag tror vi måste bryta segregationen själva. Det är ingen idé att vänta på politikernas välvilja. Därför anser jag att vi bör ta vårt pick och pack och flyttta in i supersvenska miljöer.

Förhoppningsvis flyttar så småningom en infödd svensk in i min gamla lägenhet. Förhoppningsvis får min mamma, min pappa, mina systrar sin första svenska granne någonsin. Tänk var roligt om familjen Leijonborg som är både sympatisk och social ville bo där! Det är min dröm!

Men en sak är säker, du borde inte flytta dit, för fördomsfulla människor göre sig icke besvär.

p.s. om du vill veta mer om mig kan du läsa min bok "Bortom mammas gata" Atlas så du slipper ha en massa förutfattade meningar om mig som människa.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 29 aug 2002 16:35

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: