sourze.se

Varför är jag kristdemokrat?

När politiker som ena månaden viftat med röda flaggor om solidaritet ett par månader senare sänkte biståndet till världens fattiga fick jag insikt i att människovärdet inte är någon självklarhet.

Kampen mot fattigdomen i världen var den fråga som drog mig in i politiken. I den kristdemokratiska ideologin fann jag en närmast unik kombination av vikten av personlig frihet i gemenskap med andra och det gemensamma ansvaret för samhället.

För Kristdemokratin är alla människor medmänniskor, ja faktiskt syskon i någon mening. Någon "sköt dig själv och skit i andra"-mentalitet existerar inte. Istället finns den kristna etiken i botten av den kristdemokratiska ideologin, ofta sammanfattd i den gyllene regeln: gör mot andra vad du vill att de ska göra mot dig. Konsekvenserna är tydliga: höjt bistånd, rättvis handel, generös flyktingpolitik, skattesänkningar inriktade på de med lägst inkomster och satsningar på mediciner och tak över huvudet för hemlösa. Kristdemokratin står för en socialt och ekologiskt hållbar marknadsekonomi. Det innebär att det ekonomiska systemet är underordnat människan och hennes behov och livsmiljö. Förvaltarskapsprincipen, hämtad från kristen idétradition bjuder också ett starkt engagemang för miljön, nu och i framtiden.

Vårt ansvar för varandra och för miljön innebär dock inte att den personliga friheten och det egna ansvaret upphör. Tvärtom leder synen på att varje människa är unik, men med ett lika värde, till att makten över det egna livet i stort ska tillhöra den enskilde. Om vi inser att vi alla är olika förstår vi också att vi har olika behov. För att kunna möta dessa behov krävs valfrihet - till exempel att få välja skola och barnomsorg. Det ska inte bara vara ett privilegium för de välbeställda.

Synen på gemenskap är också en viktig anledning till att jag förblivit kristdemokrat. När det bara är individen och individens rätt som gäller så behövs ett parti som sätter fokus på den lilla gemenskapens betydelse för varje person och för samhället. Naturligtvis är familjer, av olika karaktär, oersättliga när det gäller att ge trygghet, kärlek och se varje persons behov. Men också andra gemenskaper är viktiga, till exempel ett fotbollslag eller ett rockband. Jag som spelat i ett vet att så mycket mer än att man bara övar händer i en replokal. Man skapar något tillsammans, lär sig samarbeta, löser konflikter, inser att man är beroende av varandra och man har kul ihop. Klart att det är viktigt i samhället.

Jag är övertygad om att kristdemokratin innehåller idéer för ett varmare samhälle präglat av gemenskap, respekt för människovärdet och personlig frihet. Därför är jag kristdemokrat.


Om författaren

Författare:
Jakob Forssmed

Om artikeln

Publicerad: 26 aug 2002 13:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: