sourze.se

Det är hett!

Värmen stiger mig åt huvudet och inkräktar på mitt beteende.

Värmen tar kål på mig. Jag måste ha svettats flera liter de senaste veckorna. Minsta lilla anstängning gör att min hud blir fullständigt fuktig och alldeles varm.

Redan när jag vaknar på morgonen upplever jag denna påtagligt heta luften som legat och väntat hela natten bara för att anfalla min bara kropp så fort jag slår upp mina ögon. En dusch hjälper inte. Jag skulle behöva stå under de strilandet vattnet i flera timmar. Tiden tillåter inte den lyxen och inte vattenräkningen heller. Jobbet väntar och innan jag nått ända fram vet jag att det som rinner ned över mitt ansikte och in under halsen kommer att svalla alldeles förfärligt när jag stiger innanför dörrarna. Då börjar de värsta svettningarna att ta fart. Åh, är det bara jag som har det så här? Fort in på toaletten och ett helt sjok med pappershanddukar belamras över min kropp. Halsen, nacken, in under t-shirten, ett hårt tryck i pannan för att hindra det värsta flödet. Jag drar med fingrarna genom hårbotten och känner den våta huvudsvålen glida över mina fingertoppar.

Det är varmt. Den varmaste sommar i mannaminne. Barnen får extra ledigt från skolan för att svalka sig vid någon badplats. För övrigt ska allt fungera normalt. Jag fungerar inte normalt. Det känner jag. Visst jag gör det jag ska på jobbet. Hemma däremot finns inte tillstymmelse till invand rutin den här tiden på året. En tupplur är mer eller mindre nödvädning efter hemkomst från det dagliga arbetet. Städning, tvätt, matlagning, kort sagt alla hushållsgöromål får stå tillbaka i denna värme. Enklast möjliga och provisoriska lösningar är numera melodin. Sedan när det blir svalare, då ska jag, en massa saker.

Nu svettas jag ymnigt och hjärnan arbetar i ett slags töcken, det är som att ha gröt i huvudet. Jag väljer att söka skugga och slå mig till ro där de stunder då jag inte har någon plikt som kallar. Lojt konstaterar jag att det är det enda rätta och tillbakalutad i min stol läppjar jag på en kall öl och inser att det är belöningen för alla svettningar.


Om författaren

Författare:
Monika Westin

Om artikeln

Publicerad: 26 aug 2002 08:44

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: