sourze.se

Vad händer om vården privatiseras?

Andra länders erfarenheter tyder på att privatisering är bra för de anställda, men sämre för patienterna. Tandvården i England är ett bra exempel.

I England jobbar många tandläkare på privata kliniker. De har löner som är tre och ibland fyra gånger högre än i Sverige. Ekonomiskt sett är det inte konstigt att många svenska tandläkare flyttar till England.

Privatiserad vård är med andra ord bra för de anställda i många fall. Bo Lundgren stödjer sig i valrörelsen på undersökningar som visar att vårdpersonal trivs bättre hos privata arbetsgivare. Det är förmodligen så, i alla fall om man ser till den ekonomiska aspekten. Lönerna är högre.

Men hur ser det ut för patienterna i England? De tandläkare jag pratat med är i stort sett eniga om en sak: pengarna är viktigare än människorna. Ett vinstmaximerande företag avvecklar det som inte är tillräckligt lönsamt. Inget konstigt med det. Annars skulle företaget inte överleva. Men om samma tänkande överförs på vården blir följderna otrevliga.

Det skulle innebära att tandläkare helt enkelt struntar i sjukdomar som tar lång tid att behandla. Ingen skulle utföra behandlingar som drar in för lite pengar.

Det är så många av tandläkarna på privata kliniker i England tänker. Ibland gör de halvfärdiga behandlingar, ibland inga alls. Patienten skickas hem i tron att allt är bra. Klinikerna tjänar helt enkelt mest pengar på behandlingar som går snabbt och som de kan ta ut ett högt pris för. Det spelar i stort sett ingen roll vilken privat klinik man väljer, de arbetar alla enligt samma vinstmaximerande principer. Valfriheten är därför ganska betydelselös i sammanhanget.

Svensk tandvård är unik och har ett gott rykte i hela världen. I en del undersökningar rankas den som världsbäst. Svenskar har ovanligt bra tänder. En del tandläkare stannar kvar för att de prioriterar yrkesetiken därmed inte sagt att den är oförenlig med hög lön...

Jag tror att tandvården illustrerar problematiken med privat vård i allmänhet. De som förlorar i längden är de patienter vars sjukdomar inte är tillräckligt lönsamma att behandla. Det finns förmodligen många andra exempel bredvid engelsk tandvård som visar positiva resultat av privatiserad vård, där också patienten vinner något. Dem tar jag gärna del av.

Man kan också föreställa sig samma långsiktiga utveckling inom privata skolor. Produktivitet innebär få lärare och många elever. Lönsamhet innebär att de elever som kräver tid och pengar lågprioriteras.

Samma sak gäller för den lokala, privata kliniken som för de internationella läkemedelsbolagen. De senare vill inte producera billiga mediciner till tredje världen för att det inte är tillräckligt lönsamt inte förlustbringande, bara inte tillräckligt lönsamt Liv skulle kunna räddas för en spottstyver, men pengarna är viktigare. Privata företag är bättre än offentliga på att producera radioapparater och böcker. Men när det kommer till vård och omsorg är privatisering inget människovänligt alternativ.

Fördärva inte vården. Tillför istället den offentliga sektorn mer resurser och höj lönerna för personalen. Utöka experimentet med personalpooler så att flexibiliteten ökar, fler blir heltidsavlönade och krisberedskapen blir större. Det tror jag stenhårt på.


Om författaren

Författare:
Henrik Hermansson

Om artikeln

Publicerad: 20 aug 2002 14:55

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: